Recitovala pesmu o Dijegu

Frida Kalo postala je jedna od najznačajnijih slikarki svih vremena. Njena nadrealistička umetnost i dramatična životna priča zaokuplja maštu ljudi širom sveta. Uprkos njenom dobro proučenom životu, još uvek postoje mnoge praznine koje tek treba da popunimo… uključujući i zvuk njenog glasa. 🧐

Snimke su tražili istoričari, istoričari umetnosti, arhiveri i mnogi drugi istraživači pokušavajući da slože potpuniji portret njenog života. A onda je do otkrića došlo sasvim slučajno!

Foto: Printscreen/abc7news.com

Dok su katalogiovali epizode stare radio-emisije El Bachiller, stručnjaci iz Nacionalne biblioteke zvuka Fonoteka Nacional u Meksiku otkrili su za sada jedini pronađeni snimak glasa Fride Kalo, piše Istorijski zabavnik.

U epizodi koja je snimljena 1955. godine predstavljen je Fridin suprug, poznati umetnik Dijego Rivera. Čuje se ženski glas koji recituje pesmu pod naslovom Portret Dijega 📜. Iako je umetnica u vreme emitovanja već pokojna, veruje se da je upravo ona žena koja pruža romantičan pogled na izgled i temperament čuvenog Dijega.

- On je ogromno, neizmerno dete, prijateljskog lica i tužnog pogleda. Njegove visoke, tamne, izuzetno inteligentne i velike oči retko se zadržavaju na jednonm mestu. Skoro da hoće da iskoče iz duplji zbog natečenih i izbočenih kapaka - poput onih kod žabe krastače - navodi ženski glas.

Iako nije 100% sigurno da glas pripada Fridi Kalo (a to je danas i nemoguće potvrditi), u zvučnim beleškama se navodi da stihove govori slikarka "koja više nije sa nama". Veruje se da je tonski zapis snimljen 1953. ili 1954. kada je Frida još uvek bila živa.

Snimak možete poslušati ispod 👇🏻:

IZVOR: YT / Art Enigma

Autor: istorijskizabavnik.rs

#frida kalo

#glas

#slikarka