Dvadesetpetogodišnja majka se još oporavlja od dve otmice deteta u dva meseca

U zapadnoindijskoj državi Gudžarat, jedno novorođenče nadničara, staro dva dana, oteto je ne jednom, već dva puta. Bargava Parik za BBC Gudžarat otkriva zašto.

- Sina više ne puštam iz vida - kaže Mina Vadi, siromašna radnica, koja živi u gradu Gandinagaru u Gudžaratu.

Dvadesetpetogodišnja majka se još oporavlja od dve otmice deteta u dva meseca. Minina iskušenja započela su dan nakon što se sa bebom vratila kući iz bolnice - 1. aprila. Rekla je da je žena, koja je tvrdila da je medicinska sestra u bolnici u kojoj se porodila, posetila njen dom i rekla joj da beba treba da se vakciniše.

Potom je Mina, zajedno sa sinom, otpratila ženu u bolnicu. Žena je uzela bebu i zamolila Minu da sačeka dok ga fotografišu. Sati su prolazili, ali žena se nije vratila. Izbezumljena Mina počela je da je traži.

- Čuvši moje vapaje, obezbjeđenje me je pitalo šta se dogodilo. Kada sam im rekla, pozvali su policiju - rekla je ona.

Prema podacima Ministarstva za žene i dečji razvoj, prošle godine u Indiji nestalo je više od 43.000 dece. U Gudžaratu zvanični podaci kažu da oko 3.500 dece nestane svake godine. Aktivisti za prava deteta kažu da bi taj broj mogao biti i veći jer siromašni roditelji retko prijavljuju nestale - ali Mina i njen suprug Kanu odmah su prijavili policiji slučaj.

- Mina nije znala ništa o toj ženi, čak ni njeno ime. Nije mogla čak ni da je opiše - rekao je policijski inspektor Zala, koji je vodio istragu.

Zala i njegov tim okrenuli su se snimcima sigurnosnih kamera u okolini bolnice. Tu su pronašli prvi trag - ženu koja je išla prema glavnom putu sa zavežljajem skrivenim ispod sarija. Da li je to beba, bilo je teško reći.

Nakon ispitivanja skoro 500 vozača rikše, shvatili su šta se dogodilo: žena sa snimka uzela je rikšu do susednog sela. Očevici su rekli da je s njom bila beba. Ponovo je policija skenirala snimke nadzornih kamere iz sela i ispitivala vlasnike prodavnica duž auto-puta, prateći tragove koji su ih doveli do drugog sela, gde je žena navodno posljednji put viđena.

Pretraga područja odvela ih je do napuštene farme, gde su pronašli žensku odeću i Adhar karticu, nacionalnu biometrijsku ličnu kartu. Zbunjeni, otišli su na adresu navedenu u ličnoj karti. Pronašli su ženu sa bebom, ali beba nije bila Minina. Žena je rekla policiji da je njen suprug pobegao sa drugom ženom, koja joj je navodno ukrala stvari, uključujući i ličnu kartu koju su pronašli. Beba je, dodala je, bila iz drugog braka.

- Počeli smo da tražimo njenog muža i zatekli par koji je živeo sa detetom na adresi koju je dala prva žena - rekao je Zala. DNK test je potvrdio da je ova beba bila Minina. Par je uhapšen, ali je od tada pušten uz kauciju.

Žena je, navodno, priznala da je kidnapovala Mininu bebu i pokušala je lažno da umeša prvu čovekovu suprugu, bacajući njenu odeću i ličnu kartu na farmu. Ali muškarac je, navodno, rekao policiji da ne zna ništa o tome i pretpostavio je da je beba njegova.

Žena je rekla da je rodila mrtvorođenu bebu i plašila se da će je muž napustiti ako ode kući bez sina. Policija kaže da njena priča nije retka.

- Među roditeljima postoji želja da umesto kćerki dobiju sinove. Oni žele sinove bez obzira na sve. Vođeni ovom pomamom, ljudi otimaju decu iz siromašnih porodica - rekao je bivši policajac Dipak Vijas.

Mina i Kanu bili su ushićeni zbog povratka sina, ali njihova sreća kratko je trajala. Dana 9. juna, dva meseca nakon što im je sin vraćen, ponovo je nestao. Mina je napolju sakupljala otpad dok je beba spavala ispod drveta, rekla je. Ali kada se vratila, on nije bio u svojoj kolevci.

Kada su ona i njen suprug odjurili u policijsku stanicu, Zala je rekao da je bio iznenađen što je ponovo video par. Ponovo su snimci nadzornih kamera u tom području doveli do osumnjičenog - muškarca sa detetom koji je viđen na biciklu onog dana kada je beba nestala. Ali kada mu je policija ušla u trag, čovek im je rekao da tog dana nije bio on na biciklu - to je bio njegov prijatelj, koji je živeo u susednoj državi Radžastan.

Zalin tim kontaktirao je sa policijom u Radžastanu i zajedno su upali u zidarevu kuću - beba je bila s njim. On i njegova supruga, koji su u međuvremenu uhapšeni, rekli su policiji da su oteli Mininu bebu jer nisu imali svoje dete.

- Radio je na gradilištu sa Mininim suprugom. Kada je saznao za bebu, izradio je plan da je otme - rekao je Zala.

Četiri dana kasnije Mina se ponovo sastala sa sinom. Policija sada redovno posećuje porodicu kako bi proverila bebu - Mina je rekla da mu donose poklone i igraju se s njim.

Autor: redportal.rs

#beba

#kidnapovanje

#nestanak