Lubenica je jako korisna, ali i osvežavajuća

Ovo povrće sadrži visok procenat vitamina C koji podiže imuni sistem, što je veoma značajno u vreme pandemije, a istovremeno smanjuje se i rizik od srčanog udara i pojave ćelija raka. Značajan hranljivi sastojak lubenice je i citrulin - amino-kiselina. Ona se u telu pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi.

Citrulin iz lubenice pomaže i u smanjenju bola u mišićima nakon treninga, jer šireći krvne sudove, on smanjuje napetost muskulature i poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom. Budući da citrulin pomaže u proširivanju i opuštanju krvnih sudova, on ima moć i da smanji visok krvni pritisak. Lubenica je značajna i zato što pomaže da ostanemo hidrirani kada su visoke spoljne temperature. Uz to, vlakna koja sadrži dobra su za probavu, piše magazin.novosti.rs.

Značajna dobrobit koju donosi lubenica u ishrani je i ta da čisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i utiče direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme. Čišćenje lubenicom omogućava i oslobađanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe.

Autor: magazin.novosti.rs

#bubrezi

#leto

#lubenica

#povrce