Neistinite tvrdnje da su dvojica Srba zatrovala vodu samo su podigle napetost, usred niza etničkih napada na KiM, progona Dragice Gašić, ali i uoči nastavka dijaloga u Briselu na najvišem nivou

Posle dvodnevne kampanje koju su vodili albanski političari i mediji na Kosovu i Metohiji, optužujući Srbe da su zatrovali vodu u opštini Dečani zbog koje je više od hiljadu građana zatražilo medicinsku pomoć, juče se ispostavilo da su uzrok masovnog trovanja mikroorganizmi. Institut za javno zdravlje u Prištini potvrdio je da su u uzorcima uzetim od pacijenata otrovanim u Dečanima pronađene tri vrste bakterija – norovirus, enteropatogena ešerihija koli i enterotoksična ešerihija koli.

Pre nego što su pristigli rezultati, u javnosti su se pojavile priče o dvojici Srba koji su navodno viđeni u blizini izvorišta, što su albanski predstavnici iskoristili da pokrenu hajku o srpskoj odgovornosti za ovaj slučaj. Uprkos činjenici da su Srbi odavno proterani iz dečanskih naselja, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Time Kadrijaj je objavila da je jedan o stanovnika ovog kraja neposredno pre trovanja video "dvojicu sumnjivih Srba".

Takve tvrdnje samo su podigle napetost, usred niza napada na Srbe na KiM, progona Dragice Gašić prve povratnice u Đakovicu, ali i uoči nastavka dijaloga u Briselu na najvišem političkom nivou u ponedeljak. Reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz poruku da se na taj način Srbima crta meta na čelu, kao i da je slična kampanja 2004. godine pokrenula spiralu martovskog nasilja. Oglasila se i Ambasada SAD u Prištini, pozivajući novinare i građane da ignorišu glasine o mogućim uzrocima masovnog "trovanja" i sačekaju da se saznaju činjenice navodeći da ministarstvo zdravlja veruje da je bakterija mogući uzrok simptoma "trovanja".

Da se odgovornost ne može pripisati Srbima i da je opština Dečani gotovo stoprocentno naseljena Albancima, juče je ukazao i politički analitičar Nedžmedin Spahiju. On je izjavio da su u ovom slučaju zakazale i centralne i lokalne institucije na Kosovu, koje su pokazale nesposobnost da zaštite svoje građane, a napominje da bi kosovski politički predstavnici trebalo da se suzdržavaju od "huškačkih komentara na međuetničkoj osnovi".

 - Veoma je loše što se spominju Srbi, može biti da je to neko namerno uradio, ali zašto se to ne dokaže ili zašto institucije nisu delovale i sprečile tako nešto - kazao je Spahiju za Kosovo onlajn.

Nakon svega oglasio se ministar za infrastrukturu, životnu sredinu i prostorno planiranje u vladi privremenih prištinskih institucija Liburn Aljiu, koji je rekao da je sistem vodosnabdevanja na Kosovu slab, jer vodovodne cevi i bunari u Dečanima nisu zaštićeni.

- Bunari su dostupni, rezervoaru se može lako pristupiti. Hlorisanje se vrši ručno, čitav sistem je osetljiv. Obilnije padavine mogu stvoriti sličnu situaciju - rekao je Aljiu na zasedanju kosovske skupštine, potvrđujući tako da padavine mogu da prouzrokuju trovanje vodom.

To je epilog ovih opasnih optužbi i lažnih vesti koje mogu samo da pojačaju ionako učestalo etnički motivisano nasilje prema Srbima. Slično kao i u slučajevima ranijih optužbi albanskih predstavnika na račun srpskog naroda i države, kada su pre dve godine tvrdili da su iz Srbije stigle otrovane koverte sa izbornim glasovima.

Ovoga puta optužbe koje se odnose na Dečane su povezane sa Metohijom gde su Srbi u poslednje vreme posebno ugroženi, a osim svakodnevnog zastrašivanja Dragice Gašić u Đakovici, nedavno su četvorica nepoznatih napadača pretukla Ranka Bacića iz Dolca kod Kline kada je obilazio rodni kraj, a inače živi kao raseljeno lice u Velikoj Plani. Ovaj Srbin bio je zadržan na lečenju u bolnici u Peći, gde mu je konstatovan prelom dva rebra, a potom je pušten na kućno lečenje sa otpusnom listom i receptima za lekove na albanskom jeziku.

- To je još jedan pokazatelj pune diskriminacije prištinskih vlasti prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Mi smo organizovali da Ranka pregledaju naši lekari, jer je reč o ozbiljnim povredama i čoveku koji ima dva polomljena rebra i on će biti smešten u bolnicu u Smederevu. Ja ne znam šta je u dušama tih albanskih terorista koji su prišli i jednom ovakvom čoveku, koji je došao da obiđe svoje imanje, da ga prebiju i da na kraju završi u bolnici. Šta im smeta Ranko - poručio je juče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i dodao da je možda razlog to što Ranko ne želi da proda svoju imovinu.

Autor: redportal.rs

#dečani

#lažne optužbe

#srbi

#trovanje