Carinici zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića

Carinici su 15. jula 2021. godine na aerodromu Nikola Tesla zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao da, spakovanu u prtljag, bez prijavljivanja unese u zemlju.

Prekršaj je otkriven prilikom kontrole putnika koji su u Beograd doleteli iz Beča. Jedan od njih, 39-godišnji Beograđanin se po preuzimanju prtljaga sa karusela uputio ka izlazu sa aerodroma preko zelenog kontrolnog prolaza, nemenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.

Nakon što je bez obzira na to njegov prtljag detaljno pregledan, ispostavilo se da se među gardreobom i ličnim stvarima nalazi i uramljena slika "Stražar", dimenzija 70x56 cm, čuvenog Paje Jovanovića.

Foto: Uprava carina/Uprava carina

Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.500 evra, koje takođe nije prijavio.

Umetnička slika, kao i 5.500 evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10.000 evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Autor: carina.rs

#carina

#prijava

#slika

#stražar