Kvalitetna dijeta poboljšava zdravlje creva, što zauzvrat može ojačati imunitet

Prva studija ove vrste otkrila je ishranu koja vas može zaštititi od dobijanja COVID-19 i ostalih ozbiljnijih bolesti.

To znači da treba da forsirate hranu poput lososa, kaše i pečenog pasulja, dok treba da izbegavate beli hleb, prerađeno meso i sladoled.

Foto: pexels.com

Povezanost kovida i ishrane

Nije iznenađujuće što su istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu ustanovili da je zdrava hrana povezana sa manjim rizikom od kovida. Rekli su da kvalitetna dijeta poboljšava zdravlje creva, što zauzvrat može ojačati imunitet i potencijalno vas zaštititi od kovida.

Studija je pokazala da ljudi sa najkvalitetnijom ishranom imaju oko 10% manje šanse da razviju kovid od onih sa najnižim kvalitetom ishrane.

Takođe je bilo 40% manje verovatnoće da će teško oboleti.

Foto: Unsplash.com

Studija je zasnovana na podacima skoro 600.000 Britanaca i Amerikanaca koji su koristili aplikaciju ZOE Covid Simptom Studi.

Saradnici su popunili istraživanje o hrani koju su jeli u februaru 2020. godine, neposredno pre nego što je kovid proglašen pandemijom.

Od 600.000 korisnika aplikacija, skoro 32.000 je na kraju dobilo COVID-19. NJihova dijeta je korišćena kao način merenja rizika od kovida.

Autor: redportal.rs / Novosti.rs

#dijeta

#koronavirus

#kovid