Požar zahvatio nekoliko pomoćnih objekata i veliki deo poljoprivrednog zemljišta, izbegnuta katastrofa

Četvoročlana porodica Radosavljević iz ubskog sela Stublenica juče je ostala bez svog doma i kompletnog pokućstva. U požaru je u potpunosti izgorela njihova kuća u kojoj su živeli Aleksandar (31) sa suprugom Ivanom (25) i ćerkama – sedmogodišnjom Anđelom i godinu dana mlađom Kristinom.

Foto: Kolubarske/Dragana Nedeljković

Vatra se brzo proširila i na druge objekte u dvorištu, te je oštetila i kuću Aleksandrovog oca Milana, a uništila još četiri pomoćna objekta. Na svu sreću, nije bilo povređenih. U akciji gašenja požara, koja je trajala oko pet i po sati, učestvovalo je 13 vatrogasaca i trojica vozača, kao i komšije Radosavljevića, koje su bile direktno ugrožene, jer je plamen zahvatio okolno poljoprivredno zemljište. Zahvaljujući prisebnošću i brzom reagovanju i jednih i drugih sprečena je veća katastrofa, pošto su sva domaćinstva u komšiluku spasena.

Foto: Kolubarske/Dragana Nedeljković

Vidno uznemirena i pod stresom Ivana Radosavljević kaže da je vatra krenula iz njihovog dvorišta.

- Dever, deca i ja sedeli smo u kući kada smo čuli da je napolju nešto puklo. Na mestu gde odlažemo otpad i gde je, pored ostalog, bilo malih plinskih boca za rešo, praznih boca dezodoransa i sprejeva protiv insekticida videli smo vatru, koju smo odmah počeli da gasimo. Duvao je vetar, pa je plamen neverovatnom brzinom zahvatio toliko da nismo mogli da ga ugasimo. Zapalila se ograda u blizini izbijanja požara, odmah potom gorela je i šupa za drva, u kojoj je bilo benzina i bitulita i drugog materijala za hidroizolaciju, pošto se suprug time bavi. Kad su vatrogasci stigli na moj poziv, požar se proširio na našu kuću i zahvatio krov kuće svekra Milana, sa kojim živimo u istom dvorištu. I on je pretrpeo štetu, ali nama je sve izgorelo. Ja sam gledala da spasim ćerke, izašle smo bez ičega, bosonoge -, priča Ivana.

Foto: Kolubarske/Dragana Nedeljković

Brišući suze, dodaje da sve što su ona i suprug Aleksandar stvarali godinama, u trenu je nestalo. Kuću su, kaže, sopstvenom mukom i uz pomoć svekra od temelja podigli pre sedam godina i kompletno je opremili. U nju su ugradili i veliki deo svojih mladih života.

- Kućili smo se kako smo mogli i koliko smo mogli, uglavnom je sve sređeno bilo. Sada smo ostali bez svega. Nemamo jedan tanjir i jednu kašiku. Sav nameštaj je izgoreo, svi kućni aparati i tehnika, naša garderoba, Acin alat, dečja odeća, obuća, kompjuter, radni stolovi,...U kući su bili i svi naši dokumenti, kao i nešto novca. Deca su doživela veliki stres i posebno im je žao igračaka i školskog pribora. Anđela od septembra kreće u prvi razred, a Kristina u predškolsko i već sam im bila sve spremila za školu: i novu garderobu, nove rančeve, sveske, plastelin, bojice, sve, da ne nabrajam. Sad nemaju ništa. Moj suprug danonoćno radi, ja sam kod kuće sa decom, brinem o domaćinstvu. Tragediju koja nas je snašla ne možemo da rešimo ni brzo ni lako ni sami, pa molim sve ljude dobre volje koji mogu da nam zbog dece pomognu. Sada nam je svaka i svačija i najmanja pomoć preko potrebna - , ne prestajući da plače priča mlada majka Ivana Radosavljević na zgarištu porodičnog doma.

Foto: Kolubarske/Dragana Nedeljković

Zajednička akcija vatrogasaca i meštana

- Na teren su izašla dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom, jedinim koji imamo. Na licu mesta zatekli su požar u ekstremno razbuktaloj fazi. Vatra je već bila zahvatila porodičnu kuću Aleksandra Radosavljevića, gorela su još četiri pomoćna objekta i kuća njegovog oca Milana, gde je požar bio u početnoj fazi. Vatrogasci su odmah pristupili gašenju te kuće i spasli su je, kao i dva putnička automobila, koja su bila parkirana u dvorištu. Najbitnije je da nije bilo povređenih i ljudskih žrtava, a materijalna šteta je ogromna", započinje svoj izveštaj komandir ubskih vatrogasaca Dragan Radojičić.

Foto: Kolubarske/Dragana Nedeljković

Kako ističe, usled nepovoljnih uslova, požar se intenzivno širio na sve četiri strane. Duvao je vetar koji je često menjao pravac i pretio da zahvati još četiri, pet stambenih objekata u komšiluku, ali je vatrena stihija obuzdana.

- Pošto je bilo jasno da će biti problema u savladavanju požara, angažovao sam još šestoricu naših vatrogasaca, pozvao ekipu iz Ljiga, koja je došla sa jednim vozilom i dva vatrogasca, potom i vatrogasce REIK Kolubare sa tri vozila. U pomoć su nam stigla i trojica vozača ubskog Komunalnog javnog preduzeća Đunis koji su sa svojim cisternama obezbedili kontinuirano dopremanje vode. Požar se iz dvorišta Radosavljevića proširio na okolna imanja i, po slobodnoj proceni, gorelo je oko tridesetak hektara njiva, strnjišta, obala i šuma. Komšije su bile u velikoj panici, želeli su da pomognu i na našu sugestiju kačili su plugove na traktore i odoravali, praveći takozvane protivpožarne puteve. Dosta su nam pomogli u savladavanju i lokalizovanju požara, tako da ni jedan objekat u komšiluku nije stradao. Akcija gašenja trajala je do 20.55 časova -, kaže Radojičić.

Foto: Kolubarske/Milovan Miletić

Takođe napominje da je u poslednjih desetak dana na teritoriji opštine Ub svakodnevno bilo po nekoliko poljskih požara širih razmera, uglavnom izazvanih ljudskim nemarom. Zbog toga apeluje na sve građane, a posebno poljoprivrednike da ne pale vatru na otvorenom prostoru, uz podsećanje da je to zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Autor: Kolubarske.rs

#Požar

#Stublenica

#Ub