Kako su bili gladni i iscrpljeni, odlučili su da pojedu meso zmije, a onda im je to UNIŠTILO ŽIVOT

Jednog zimskog mladog meseca grupa ratnika Sijuksa vraćala se u selo, gladna i umorna posle bitke. Pred njima je bio čitav dan putovanja pa je jedan od hrabrih ratnika prislonio uvo na zemlju i u daljini začuo nešto što je ličilo na galopiranje bizona. Rekao je poglavici da bi, umesto da se razdvoje i love zečeve, trebalo zajedno da sačekaju u zasedi krdo bizona.

Dok se tutnjava papaka približavala, ratnici su se sakrili iza sablasno belog debla drveta koje je ležalo na pesku. Kada su iskočili iz busije da zaskoče bizone, poglavica se užasnuto ukopao u mestu, zato što prema njima nije jurilo krdo bizona već ogromna zmija sa čijih očnjaka je kapala krv.

Zmija je imala zvečku veću od ljudske glave i kretala se brže od vetra. Ratnici su neustrašivo uperili strele u zmiju i u roku od svega nekoliko minuta zver je ležala mrtva na pesku. Ratnici su odlučičili da pojedu truplo, a zmijsko meso je bilo jednako ukusno kao i meso bizona. Jedan dečak nije želeo da jede zmijsko meso i ostao je praznog stomaka, a naposletku su svi ratnici pospali pored logorske vatre.

Ali ratnici su se preko noći jedan za drugim pretvorili u guje. Kada su ljudi zmije videli da je jedino dečak još uvek u ljudskom obliku, utešili su ga i dali mu sve svoje kože i imetak. Poglavica mu je kazao da ih odvede na vrh planine, a potom se vrati u selo i ispriča šta se dogodilo, obećavši mu da će se ljudi-zmije vratiti na leto da obiđu svoj narod.

Dečak je uradio kako mu je bilo naloženo - porodice ratnika su plakale a selo je postalo sablasno tiho. Jednog dana kada je sunce bilo visoko na nebu, ljudi-zmije su se, kao što je obećano, okupili ispred sela. Dečak je odveo njihove porodice da ih susretnu, a ljudi-zmije su zatražili konje, mokasine i kože. Dečak je rekao saplemenicima: "Nemojte ih se olašiti, nemojte bežati i nikakvo vas zlo neće zadesiti. Dajte im njihov imetak i ostavice vas na miru." Stoga su njihove porodice pronašle i dale im imetak, a zatim posmatrale kako ljudi-zmije slaveći sikću, gmižu i čangrljaju repovima oko svojih stvari. Ljudi-zmije su čitavo leto ostali u selu, no kada je došla zima nestali su zajedno sa svojim konjima i niko ih nikada više nije video.

Dragi čitaoci, upravo ste pročitali mit o ljudima-zmijama. 😊

Autor: Redportal.rs

#ljudi-zmije

#mitologija

#zmije