U trenutku izbijanja požara u njoj bilo najmanje 63 bolesnika

Zdravstveni zvaničnici i državna agencija INA saopštili su danas da je broj poginulih u požaru koji je izbio u kovid-bolnici na jugu Iraka, porastao na 92.

Do porasta broja žrtava došlo je nakon što je više ljudi preminulo od posledica teških opekotina, prenosi Rojters. Više od 100 ljudi, među kojima su i pacijenti i posetioci, povređeno je u požaru u gradu Nasirija na jugu Iraka. Porodice žrtava i jedan od zaposlenih lekara u bolnici Al-Husein optužili su vlasti za nemar, prenosi Rojters.

Istraga je pokazala da je požar izbio kada su varnice sa pokvarenih električnih instalacija zahvatile bocu kiseonika, koja je onda eksplodirala, saopštile su vlasti. Spasilački timovi su danas morali da koriste dizalicu kako bi uklonili ugljenisane i istopljene ostatke dela bolnice, u kojoj su se lečili oboleli od korona virusa. Jedan zdravstveni radnik iz bolnice, koji je smenu završio nekoliko sati pre izbijanja požara, rekao je da bolnica nema sistem za prskanje, niti protivpožarni alarm. Premijer Iraka Mustafa al-Kademi potvrdio je ranije da je uhapšen direktor bolnice.

Svetske agencije izveštavaju da su rođaci nastradalih demonstrirali ispred bolnice i da su u jednom trenutku izbili sukobi sa policijom tokom kojih su zapaljena dva policijska vozila. Jedinica intenzivne nege sa 70 ležajeva sagrađena je pre tri meseca, a zvaničnici tvrde da je u trenutku izbijanja požara u njoj bilo najmanje 63 bolesnika.

Autor: blic.rs / tanjug.rs

#Požar

#kovid bolnica