Svakog ko hoće da u restoran, tržni centar ili na nekoliko drugih vrsta javnih mesta, morati da ima "specijalne COVID-19 propusnice"

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je večeras da će svi zdravstveni radnici u Francuskoj morati da prime antikovid vakcinu do 15. septembra i pozvao sve sunarodnike da se vakcinišu što je pre moguće.

U govoru koji je prenosila televizija, Makron je rekao da će svakog ko hoće da u restoran, tržni centar ili na nekoliko drugih vrsta javnih mesta, morati da ima "specijalne COVID-19 propusnice". Svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, bilo da su medicinsko osoblje ili ne, kao i osobe koje su u kontaktu sa osetljivim osobama, moraće da se vakcinišu.

- Imaće do 15. septembra da se vakcinišu, a zatim će biti primenjene sankcije - rekao je Makron izlažući mere čiji cilj je da zaustavi širenje zaraznijeg delta soja korona virusa.

Zdravstvena propusnica će od avgusta biti obavezna u restoranima, kafeima, u nekim prevoznim sredstvima, rekao je Makron.

- Zdravstvena propusnica će se primenjivati u kafeima, restoranima, tržnim centrima, kao i u bolnicama, domovima za stare, socijalnim ustanovama, ali takođe u avionima, vozovima i autobusima za duge vožnje, i na ta mesta će moći da idu samo vakcinisani ili osobe sa negativnim testom - rekao je francuski predsednik.

On je rekao da će za desetak dana ta propusnica biti obavezna i na mestima zabave i kulture.

Delta soj koronavirusa ponovo povećava broj infekcija u Francuskoj koja je tek počela sezonu letnjih odmora posle dugo očekivanog procesa ponovnog otvaranja. Oko 40% stanovništva Francuske je u potpunosti vakcinisano. Francuska je tek pre tri dana otvorila noćne klubove prvi put posle 16 meseci. Ali s delta sojem koji ponovo raste širom Evrope, ponovo se uvode nove mere. 

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Makron

#vakcinacija

#zdravstveni radnici