U Iranu ima 13 miliona mladih samaca od 18 do 35 godina

Iran je pokrenuo aplikaciju da bi podstakao upoznavanje parova radi braka jer su vlasti zabrinute brojem razvoda, izvestili su državni mediji.

Institut pri Vladi zadužen za kulturu pokrenuo je aplikaciju nazvanu Hamdam - pratilac koja će, kako kažu, pomoći i mlađim ljudima da "nađu pravog partnera za održiv brak". U Iranu je 13 miliona mladih samaca od 18 do 35 godina, a 2019. godine je bilo više od 170.000 razvoda i oko 520.000 sklopljenih brakova.

Nalaženje partnera za samce i onlajn konsultacije su među funkcijama nove aplikacije koja nudi i "društvenu i psihološku podršku", rekli su zvaničnici. Tokom ceremonije pokretanja aplikacije, predsednik Skupštine Irana, Mohamad Bager Kalibaf, rekao je da će ona pomoći i mladim ljudima pomoću i modernih i naučnih metoda.

Komeil Kojasteh, šef Tebijskog instituta za kulturu koji je razvio aplikaciju, rekao je da milioni samohranih mladih ljudi žive u toj zemlji s više od 80 miliona stanovnika, a "sve veća stopa razvoda i smanjenje broja brakova" jesu među glavnim iranskim problemima. Institut je ranije koristio veb-stranice sa sličnim funkcijama, ali aplikacija je napravljena tako da može da je koristi više ljudi, rekao je Kojasteh.

To je deo napora države da Iran izbegne starenje stanovništva. Iranski zvaničnici već dugo pozivaju na povećanje broja stanovnika, upozoravajući da stanovništvo stari zbog kulturnog i socijalnog uticaja Zapada. Iran je registrovao 1,2 miliona rođenih u 2019. godini, a 2016. ih je bilo 1,52 miliona. Stopa nataliteta je 2019. godine iznosila 1,8 dece po majci, a 2017. godine 2,07. Više od polovine iranskog stanovništva mlađe je od 35 godina, a seksualni odnosi pre braka su ilegalni.

Autor: redportal.rs

#Iran

#Mladi

#aplikacija

#brakovi