Renomirani evolutivni psiholog kaže da se to desilo još 20-ih godina prošlog veka

Renomirani evolutivni psiholog Gordon Galup sa Univerziteta Sejnt Lorens u Njujorku (SAD) tvrdi da je američkim naučnicima pošlo za rukom da ukrste čoveka i šimpanzu 20-ih godina 20. veka.

Po njegovim rečima, ljudski spermatozoid nepoznatog donora je tada uspešno ubrizgan u jajnu ćeliju ženke šimpanze.

Foto: pexels.com/ David Atkins / @david-atkins-11679899

Trudnoća je ne samo uspela već se ženka i porodila, rodivši mešavinu čoveka i šimpanze, odnosno čovekpanzu (humanzee). Međutim, nije prošlo dugo vremena pre nego što su tadašnji naučnici počeli sebi da postavljaju etička i moralna pitanja takvog čina, tako da je mladunac ubijen nekoliko nedelja po rođenju.

- Prvi centar za izučavanje primata je otvoren na Floridi tokom 20-ih godina prošlog veka, tako da se jedan od najzanimljivijih eksperimenata tamo sproveo. Uspešno je ukrštena ljudska sperma sa jajnom ćelijom ženke šimpanze. Međutim, posle nekoliko nedelja mladunče je ubijeno zbog svakakvih pitanja na koja naučnici tada nisu imali odgovor - rekao je Galup za britanski list The Sun.

Galup je inače poznat po razvoju tehnike samospoznaje, kojom je dokazao da primati mogu da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, te da su stoga vrsta koja je svesna sopstvenog postojanja.

Da li je ovim istupom rekao istinu ili možda želi da to nametne kao temu za razmišljanje, ostaje da se vidi. Svakako, poznato je da su u isto vreme sovjetski naučnici radili na sličnim projektima ali - bez rezultata.

Autor: redportal.rs

#gordon galup

#naučnik

#čovekpanza

#šimpanza