Vojnobezbednosni savez koji predvodi Rusija spreman da pošalje trupe da bi zaštitio južne granice Tadžikistana na kojima su se pojavili talibani

Tadžikistan je zvanično zatražio pomoć saveznika iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u obezbeđenju sve problematičnije granice prema Avganistanu. Kako se snage SAD i NATO-a povlače iz ove zemlje, talibani zauzimaju sve veća prostranstva, prodirući do krajnjeg severa zemlje, granice s Tadžikistanom.

To je stvorilo veliki bezbednosni problem od prelivanja terorizma u ovu i druge zemlje centralne Azije, interesnu zonu Rusije koja predvodi ODKB, vojnobezbednosni savez u kojem su i Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.

Diplomatski napori zbog problema na avganistansko-tadžikistanskoj granici, inače planinskoj, zbog čega je teško kontrolisati, intenzivirani su početkom jula. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kako je saopštila njegova informativna služba, razgovarao je o tome sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom i tom prilikom obećao mu svu neophodnu podršku Rusije, kako bilateralnu, tako i kroz institucije ODKB-a. Putin je o eskalaciji krize u Avganistanu razgovarao i s Šavkatom Mirzijojevim, predsednikom Uzbekistana, države koja nije članica ODKB-a, ali se graniči i sa Avganistanom i sa Tadžikistanom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je konstatovao da se situacija u Avganistanu ubrzano pogoršava, "uključujući i u kontekstu povlačenja američkih i drugih trupa NATO-a". Kako prenosi Sputnjik, on je istakao da će Moskva učiniti sve da zaustavi svaku agresiju protiv svojih saveznika u ODKB-u, uključujući i upotrebu svoje vojske na tadžikistansko-avganistanskoj granici.

Stalni predstavnik Tadžikistana pri ODKB-u Hasan Sultonov je tokom video-konferencije, održane u sredu, obavestio svoje kolege o aktuelnoj situaciji na terenu.

- Tadžikistan, kao zemlja s najdužom granicom s Avganistanom, preduzima potrebne mere da obuzda situaciju i suprotstavi se pretnjama i izazovima koji dolaze iz ove zemlje. Ali, uzimajući u obzir situaciju u regionu, kao i činjenicu da su određeni delovi granice s Avganistanom teško pristupačni, teško da može sam da izađe na kraj s ovom situacijom.. Stoga bismo želeli da pozovemo države članice da daju svoj doprinos - izjavio je Sultonov.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Tadžikistan

#granica

#odkb