Dve trećine mačaka i više od 40% pasa u studiji je obolelo nakon svojih vlasnika

Istraživači u studiji su otkrili da, među kućnim ljubimcima koji žive sa ljudima koji su se oporavili od COVID-19, više od 2/3 mačaka i preko 40% pasa imaju antitela na koronavirus koji izaziva COVID-19, što znači da su svi ljubimci bili inficirani virusom u prošlosti. Od njih posebno su bile ranjive mačke, koje spavaju u krevetima svojih vlasnika.

Iako je bilo malo dokumentovanih slučajeva gde su se ljubimci zarazili od svojih vlasnika, nije bilo jasno koliko je zapravo česta transmisija virusa sa čoveka na ljubimca.

Kako objašnjava ko-autor doktorka Doroti Bienzale, profesor veterinarske patologije na Univerzitetu Guelph u Ontariju:

Ako neko ima COVID-19, postoji iznenađujuće visoka šansa da će je preneti svom kućnom ljubimcu.

Za studiju, istraživači su iskoristili 48 mačaka i 54 psa, iz 77 domova, koje su testirali na antitela koronavirusa. Vlasnici svih životinja su pre toga svi bili pozitivni na COVID-19.

Osim testiranja životinja, detaljno je popisan način interakcije svih vlasnika sa svojim ljubimcima.

Pored navedenih životinja, testirano je još i 75 mačaka i pasa iz azila.

Otkriveno je da 67% mačaka bilo pozitivno na COVID-19, kao i 43% pasa. Sa druge strane samo 9% mačaka i pasa iz azila i 3% mačaka lutalica je bilo pozitivno.

Sudeći prema ovim nalazima, COVID-19 se najverovatnije širi sa ljudi na kućne ljubimce, pre no obrnuto.

Na svu sreću svi zaraženi ljubimci imali su asimptomatska oboljenja ili blage simptome. Oko 20% pasa je imalo simptome u isto vreme kada su im se vlasnici razboleli, dok je taj procenat na oko 27% za mačke. Samo 6% mačaka je imalo ozbiljan slučaj bolesti.

Prema podacima iz studije, mačke su daleko podložnije koronavirusu nego psi. Ovo je najverovatnije iz razloga jer se on lakše vezuje za receptore na površini mačijih ćelija u poređenju sa onima kod pasa.

Kada se svi podaci sakupe, postaje jasno da i kućne ljubimce treba izolovati od potencijalno zaraženih osoba.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Maćke

#Psi

#covid 19

#korona

#koronavirus

#kućni ljubimci

#virus