Pilulice kake 😦

Fekalna transplantacija je neobična oblast medicine. Poznata kao i Istool transplantacija ili kao fecal microbiota transplantacija, cilj joj je da poveća imunitet tela tako što će uvesti zdrave mikrobe u mikrobiom digestivnog trakta. Tretman uključuje donaciju fecesa jedne osobe drugoj, popom se ona pakuje u pilulu koju pacijent guta. 🤣🤣🤣

Donori su uglavnom ljudi sa kojima pacijent živi, jer se po tome gleda da li će mikrobiomi imati svu moguću "opremu" da se nose sa okruženjem u kome živite. Pilula se daje kao način da se poveća nečiji imunitet, i to često nakon što je njihov digestivni trakt (usled antibiotika ili drugih problema) ostao bez vitalnih mikroba potrebnih za zdravo varenje.

Sad, izgleda, da je fekalna transplantacija dobila i ulogu u borbi protiv COVID-19. Uveliko se spremaju klinička testiranja. Interesovanje je skočilo usled izveštaja da dvoje pacijenata koji su imali stomačnih problema pored toga što su bili inficirani SARS-CoV2 virusom. Oboje su dobili dozu fekalne transplantacije, i ubrzo nakon toga simptomi oba obolenja su nestali.

Ova mala, ali zanimljiva studija je objavljena u naučnom časopisu Gut.

Jedan pacijent je bio starosti 80 godina, dok je drugi imao samo 19. Kod oba pacijenta svi simptomi su nestali nakon davanja terapije fekalne transplantacije, i to u roku od samo nekoliko dana. Ono što je još zanimljivije je da su oba pacijenta usled svoje zdravstvene istorije bili primarni kandidati za teške forme oboljenja COVID-19, nijedan nije dobio čak ni blagi oblik bolesti.

Klinička ispitivanja su u punom gasu, postoji velika šansa da ćemo za godinu dana imati i tretman kakom kao zaštitu od COVID-19. 😁😁😁

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Korona virus

#covid 19

#fekalna transplantacija

#korona

#korona srbija

#koronavirus

#terapija