Poseta patrijarha Porfirija Egzitu nije neka velika novost za sveštenike naše crkve

Mnogi su se pozitivno iznenadili kada su se uverili da je njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije posetio novosadski festival Egzit, odnosno bogoslove koji su na njemu angažovani. Međutim, istina je da su posete sveštenika Srpske pravoslavne crkve mestima gde se okuplja omladina stare već skoro 40 godina.

Foto: Printscreen Twitter

Tako se između ostalih, na Fejsbuk grupi KST Planeta može naći i svedočenje neimenovanog nekadašnjeg studenta teologije, koji se i dalje seća jednog upečatljivog događaja iz sada već davne 1985. godine, kada su profesori sa Bogoslovskog fakulteta Irinej Bulović i Atanasije Jevtić posetili, ni manje ni više, diskoteku KST-a.

Srećom, ovaj muškarac je sačuvao i fotografije tog događaja što mu je, po njegovim rečima, pomoglo da ceo događaj zapamti kao da se juče desio.

Foto: Facebook.com/KST Planeta

- To je bilo u decembru 1985. Sećam se kao juče jer sam kao student teologije lično fotografisao događaj. Naime, pročulo se tada na univerzitetu, da Crkva ipak nije `opijum za narod` i jedan od disk-džokeja je došao u internat Bogoslovskog fakulteta (ul. Кralja Petra br. 2) i zamolio da neko od profesora dođe u subotu uveče da drži predavanje, jer bi posetioci diskoteke odustali od muzike i igranke da bi se informisali o tome šta je to pravoslavlje. Naši nenadmašni profesori jeromonasi Atanasije i Irinej (budući episkopi), pošli su zajedno u tu diskoteku. Predavanje sa pitanjima publike je trajalo od 19-22 časa. Na zidu je umesto disko-slika specijalno bio zakačen poster sa likom Svetog Save - navodi autor ovih fotografija.

Foto: Facebook.com/KST Planeta

Da podsetimo, sadašnji patrijarh naše Crkve se posvetio veri baš nakon slučajnog susreta sa tadašnjim jeromonahom Irinejem, na autobuskoj stanici u Novom Sadu, oko 1980. godine, dok je u vreme kada je upriličeno ovo predavanje već bio pri kraju studija Bogoslovije.

Budući da je po svedočenju svog starog prijatelja Dušana Delića (koji je u umetničkom svetu poznatiji kao Duke of Chicago), episkop bački Irinej nakon tog susreta postao i neka vrsta duhovnog oca našem patrijarhu, teško je ne primetiti da patrijarh naše crkve upravo nastavlja tradiciju koju je uspostavila ta generacija sveštenika, a to pre svega mišljenje da vera može da se razvija na pravi način samo ako se približava mladima, ali i savremenom običnom čoveku.

Autor: redportal.rs

#Atanasije Jevtić

#Irinej Bulović

#KST

#spc