Najbolja u svojoj klasi 😎

Dok su žene u Srbiji i dalje bile vezane za kuću i na umu im bila deca, muž i pokućstvo, Danica je maštala o visinama. U tadašnjem tvrdokorno muškom svetu bilo je skoro pa neverovatno da jedna žena želi da postane pilot.

Bila je udata za komandanta 6. vazduhoplovnog puka - majora Miodraga Tomića, koji je bio svetski poznat u krugovima avijatičara jer je bio pilot sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu.

Inspirisana slavom i pričama svoga muža, odlučila je 1928. godine da upiše školu letenja. Iste godine, uprkos svemu: pritiscima okoline, protivljenju porodice, položila je! 😎

Na proslavi 15-godišnjice Beogradskog aerodroma imala je svoj prvi debi. Hrabro i naočigled svih sela je u kokpit i vinula se u visine. Letela je visoko, potom nisko iznad publike, ali najviše pažnje je privukla svojim vratolomijama leteći nad 2.500 m visokom provalijom. Vinuvši se iznad, počela je da pravi lupinge, što je bila apsolutna senzacija za avione tog perioda. Osim što su je retko izvodili piloti, do tog trena nijedna žena nikada nije izvodila takve vratolomije!

Već sledećeg dana osvanuo je naslov u Ilustrovanom listu:

Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića, prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 m. Ona je prva žena koja je pravila lupinge i druge akrobacije!

Čestitke je preneo čak i list Naša krila, glavni aero-nautički list kraljevine Jugoslavije.

Nekoliko godina kasnije, 1930, aplicirala je i za dozvolu civilnog pilota u oglasu Društva rezervnih letača. Ubedljivo je prednjačila ispred svih, mnogo više čak i od svojih muških kolega. Na predlog svog profesora dobila je čast da polaže završni ispit kao prva u klasi.

Dva sata je demonstrirala svoju besprekornu veštinu. Apsolutno je briljirala, i to na ispitu za koji su se mnogi godinama pripremali, a još više njih nikada nije ni položilo.

Komisiju su činili oficiri Komande vazduhoplovstva, koji su joj dali najviše ocene.

Nakon Daničine majstorije na ispitu 1933. godine, vazduhoplovstvo je efektivno prestalo da bude isključivo muška profesija.

Autor: redportal.rs

#Danica Tomić

#Međuratni period

#Srbija

#Vazduhoplovstvo

#prva žena pilot