Lasersko svetlo može da se koristi za ubijanje čestica koronavirusa u vazduhu i pomoći u održavanju zatvorenih prostora

Naučno-istraživački centar koji podržavaju Ujedinjene nacije udružio se sa italijanskom tehnološkom firmom kako bi istražio da li lasersko svetlo može da se koristi za ubijanje čestica koronavirusa u vazduhu i pomoći u održavanju zatvorenih prostora.

Zajednički napori Međunarodnog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) iz Trsta i obližnje kompanije Eltech K-Laser, pokrenuti su prošle godine dok je COVID-19 razarao Italiju. Stvorili su uređaj koji potiskuje vazduh kroz sterilizacionu komoru koja sadrži filter laserskog zraka koji pogađa viruse i bakterije.

- Mislila sam da su laseri više za šamana, a ne za doktora, ali morala sam da se predomislim. Uređaj se pokazao sposobnim da ubije viruse za manje od 50 milisekundi - rekla je Serena Zakinija, vođa grupe za kardiovaskularnu biologiju u ICGEB-u.

Zdravo zatvoreno okruženje sa znatno smanjenim brojem patogena smatra se ključnim za javno zdravlje u post-COVID-19 krizi, respiratornoj infekciji koja je u jedva 18 meseci prouzrokovala više od četiri miliona smrtnih slučajeva širom sveta. Zakinija se povezala sa italijanskim inženjerom Frančeskom Zanatom, osnivačem Eltech K-Laser, firme specijalizovane za medicinske lasere čije proizvode sportske zvezde koriste za lečenje upale mišića i preloma.

Neki stručnjaci su upozorili na moguće zamke upotrebe tehnologija zasnovanih na svetlosti za napad na virus koji uzrokuje COVID-19. Studija koju je u novembru 2020. objavio Journal of Photochemistry & Photobiology istakla je zabrinutost u rasponu od potencijalnih rizika od raka do troškova skupih izvora svetlosti.

Ali Zakinija i Zanata odbacili su bilo kakva zdravstvena pitanja, rekavši da laser nikada ne dolazi u kontakt sa ljudskom kožom.

- Naš uređaj koristi prirodu protiv prirode. 100% je siguran za ljude i gotovo se u potpunosti može reciklirati - reko je Zanata za Rojters.

Tehnologija, međutim, ne uklanja viruse i bakterije kada padnu iz vazduha na površine ili pod. Niti može sprečiti direktnu zarazu kada neko zaražen kihne ili glasno razgovara u blizini nekoga drugog. Eltech K-Laser je dobio patent od italijanskih vlasti i nastoji da ga proširi globalno.

Prenosna verzija ovog pronalaska visoka je nekih 1,8 metara (5,9 ft) i teška oko 25 kg (55 lb). Kompanija je rekla da se tehnologija takođe može smestiti u klima uređaje. U međuvremenu se pojavaljuju prvi potencijalni kupci, uključujući nemačku kompaniju EcoCare, pružaoca usluga rešenja za testiranje i vakcinaciju.

- Kompanija teži licenciranju tehnologije za tržište Nemačke i UAE - rekao je portparol EcoCare u e-poruci Rojtersu.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Italija

#bakterije

#koronavirus

#laser

#virusi