Testirali su 3 vrste plastike i sve su razgrađene 👏

Austrijski naučnici došli su do otkrića da bakterije u digestivnom sistemu krava mogu razgraditi plastiku. Ovo je objavljeno i u časopisu Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

Dijeta krava već sadrži prirodne biljne poliestere, tako da je tim bio siguran da u njihovom želucu postoji neki mehanizam koji je u stanju da sprovede poliestersku hidrolizu, hemijsku reakciju koja razgrađuje takve materijale. Red razmišljanja je bio: ako mogu da rastrgnu ove biološke poliestere, mogu li to učiniti i za veštačke?

- Ogromna mikrobna zajednica živi u retikulumu buraga i odgovorna je za varenje hrane kod životinja. Dakle, sumnjali smo da bi se neke biološke aktivnosti mogle koristiti i za hidrolizu poliestera - navodi se u izjavi dopisne autorke dr Doris Ribič sa Univerziteta za prirodne resurse i prirodne nauke u Beču.

Jednom kada je tim identifikovao ove bakterije u buragu (jednom od 4 odeljenja kravljeg želuca), testirali su njihovu sposobnost razgradnje polietilen tereftalata ili PET, najčešćeg termoplasta u porodici poliestera. Takođe su testirali još 2 vrste plastike. Jedan je bio polibutilen adipat tereftalat ili PBAT, koji se obično koristi u plastičnim vrećama za kompostiranje. Drugi je bio polietilen furanoat, PEF, koji se pravi od šećera dobijenih iz biljaka.

Uzorci ove 3 plastike stavljeni su u inkubiranu tečnost od buraga. Plastika je pretvorena u prah ili u plastični film. Sve 3 plastike su bez problema rastvorene.

Tim je primetio da su reakcije sa tečnošću buraga bile efikasnije nego da se koristi jedan mikroorganizam za razbijanje plastike.

Ali tim upozorava da je ovo otkriće 1. korak, a ne celovit pristup problemu zagađenja plastikom. Iako tečnost može razložiti plastiku, recikliranje je možda lakša opcija ili može postojati drugačiji metod koji bi dugoročno mogao biti jeftiniji.

Tim će nastaviti da istražuje ovaj pristup, kao i da traži kako se mikrobne zajednice mogu koristiti za ekološki prihvatljivije industrijske procese.

Autor: redportal.rs

#Burag

#Krava

#bakterije

#plastika