U stanju Savića PRONAĐEN PORNOGRAFSKI MATERIJAL

Apel Osnovnog tužilaštva u Valjevu za sada je urodio plodom, jer se valjevskoj policiji javila i izjavu dala jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica od strane bivšeg zaposlenog te ustanove Branislava Savića (65).

Kako saznaje Blic, reč je o devojci koja je u ISP boravila pre 2013. godine i koja je dala izjavu o svom traumatičnom iskustvu tokom boravka na jednom od programa u kojem je učestvovala i tokom koje je od Savića, tada urednika i redaktora Petničkih sveski u kojima se objavljuju radovi polaznika, doživela prinudu da se fotografiše naga.

Osnovno tužilaštvo je ponovo pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog nasilja u ISP, da se jave tom tužilaštvu ili policiji u Valjevu. Naime, bez svedočenja osoba koje smatraju da su oštećene i njihove identifikacije na fotografijama nagih devojaka zaplenjenih u stanu u kojem je Savić živeo, nemoguće je formirati prijavu za krivično delo i njegovog izvršioca, kao i pokrenuti istražni postupak.

- Poziv je upućen polaznicama koje su neki oblik seksualnog nasilja, uključujući i iskorišćavanje maloletnog lica za fotografisanje doživele nakon 2013. Godine, jer je tada usvojen Marijin zakon, kojim je propisano da za krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju - objašnjavaju u tužilaštvu.

Podsećamo, tokom predistražnih radnji u ovom slučaju, istražitelji su Savića saslušali u svojstvu građanina, a prilikom pretresa stana u kojem je izvesno vreme živeo kao podstanar, zaplenili su nekoliko desetina analognih fotografiju, kao i kutiju sa filmovima, na kojima su nage ženske osobe od kojih se za neke sumnja da su u trenutku nastanka tih fotografija bile maloletne.

- Fotografije su snimane u dužem vremenskom periodu, neke datiraju još iz 90-tih godina prošlog veka, ali nisu sve snimljene u Savićevoj kancelariji u ISP, ni na prostoru Petnice. Njihovo veštačenje je u toku i to je proces koji traje, kao i zaplenjenih tehničkih uređaja koje je on službeno i privatno koristio, ali je od ključne važnosti identifikacija žrtava, kao i njihovo svedočenje o okolnostima pod kojima su fotografije nastale kako bi se, ako je reč o delu koje nije zastarelo, moglo doći do krivične prijave – navode izvori iz istrage.

ISP je sa Savićem, dugogodišnjim radnikom i praktično jednim od osnivača stanice 1982. godine, raskinula radni odnos 2017. godine.

Autor: Blic

#Branislav Savić

#Petnica

#Žrtva seksualnog nasilja