Nisu učestvovali u zločinačkom poduhvatu

Bivši šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Franko Simatović Frenki osuđeni su na po 12 godina zatvora, prenosi RTS.

U Haškom tribunalu u 15 č. počelo je izricanje presude na novom suđenju, i za zločine za koji su njih dvojica pre 7 godina oslobođeni.

Ovo je ujedno poslednji proces pred Haškim sudom u kome se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Sud nije utvrdio da su njih dvojica učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izricanju presude prisustvuju i Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, ali su 24. juna vraćeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Blic prenosi da je tužilaštvo je tražilo za njih dvojicu doživotni pritvor, dok branioci Stanišića i Simatovića tvrde da tužilaštvo nije uspelo da dokaže njihovu vezu kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i traže oslobađajuću presudu.

Stanišić i Simatović su optuženi po četiri tačke optužnice. Terete se za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), od 1991. do 1995, dok se u po jednoj tački terete i za kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Oni su, inače, u prvom suđenju koje je okončano 2013. oslobođeni krivice po ovim tačkama optužnice, nakon čega su tužioci uložili žalbu. Potom je apelaciono veće 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo ponavljanje procesa koji je počeo 13. juna 2017.

Autor: Blic

#presuda

#simatović

#stanišić