Verovatno su svi čuli za važnost korišćenja SPF-a kako bismo se zaštitili od sunca, ali da li zaista znamo koliko i zašto je toliko važan?

Pre svega je važno istaći da se SPF ne koristi samo leti, već i ZIMI, jer sunca ima i zimi te je naša koža lica izložena njegovim negativnim uticajima i tada.

Krema sa SPF-om nas čuva od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka: UVA i UVB. UVB zraci su odgovorni za opekotine od sunca. Veoma je lako videti – i osetiti – efekte UVB zraka. UVA zraci, s druge strane, prodiru dublje u kožu. Ovi zraci mogu dovesti do dugoročnih posledica poput bora, prevremenog starenja i drugih oštećenja kože. Oba tipa sunčevih zraka mogu izazvati rak kože.

Veliku pažnju na mrežama privukla je objava doktorke Zlate Popović koja je objavila fotografije svoje bake koja ima 96 godina. Na fotografijama se vidi upadljiva razliku između kože lica i kože vrata i dekoltea. Koža lica je direktno bila izložena suncu, a koža vrata i dekoltea je bila potpuno zaglađena i očuvana kao da je reč o koži 30-godišnjakinje, a ne gospođe koja je na korak do 100. godine (na čemu čestitamo i želimo još puno godina baki 🎂). Šta je dovelo do ove razlike? Kako doktorka navodi, baka je od rane mladosti nosila maramu, te zaštitila kožu vrata i deokltea.

View this post on Instagram

A post shared by Zlata Popović Čkonjović (@dr_zlata)

IZVOR: IG/ @dr_zlata

Naravno da mi ne moramo da nosimo marame kako bismo očuvali kožu lica i vrata, već da koristimo kreme koje sadrže SPF kako bi se zaštitili od sunca. Ono što je važno napomenuti, ukoliko postoje nedoumice, što veći broj na kremi vidite (SPF 25, 30, 50) ne znači da ima jaču, već DUŽU zaštitu od sunca. Da pojednostavimo - jedan SPF je 5 min zaštite od direktnog sunca, što znači da smo sa SPF 50 zaštićeni 50x5 min = 250 min.

Ono što je NAJVAŽNIJE istaći jeste da zaštitu od sunca koristimo pre svega da bismo sačuvali svoje zdravlje i izbegli krajnju negativnu posledicu u vidu karcinoma, pa tek onda radi estetike, odnosno očuvanja kože lica.

Autor: Redportal.rs

#SPF

#baka

#koža lica

#krema za lice

#zaštita od sunca