Cilj je ostvaren, Srpska je celovita. 💓

Operacija Koridor 92 je bila najveća vojna operacija Vojske Republike Srpske. Kao glavni razlog za njeno započinjanje je bila smrt 12 banjalučkih beba jer UN nisu dozvolile da se iz Beograda preveze vazdušnom linijom kiseonik do Banja Luke jer je SRJ tad bila pod sankcijama,a kopnom nisu mogli jer su hrvatske i bošnjačke snage držale taj deo koridora i bilo je nemoguće dostavljati pomoć.

Spomenik umrlim bebama u Banjaluci.

Foto: https://zapisanosvetlom.wordpress.com/

Operacija je vođena u periodu 24. jun - 6. oktobar 1992, a cilj je bio uspostaviti putnu vezu između zapadnog i istočnog dela Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Vojska Republike Srpske morala je da zauzime Derventu i Modriči od strane HVO i HV jer je ovom potezom blokiran jedini kopneni put između teritorija pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Primarni cilj je ostvaren 26. juna 1992. oslobađanjem sela Miloševac i Čardak, kod Modriče potom snage VRS kreću u pravcu Modriče i 28. juna zauzimaju grad.

Foto: Wikipedia.org

Drugi deo operacije pokrenut je 4. jula. VRS je napredovala prema Derventi, Bosanskom Brodu i Odžaku, sa ključnim ciljem izbijanja na Savu, a samim tim i na granicu sa Hrvatskom.

Napad na Bosanski Brod pokrenut je 27. septembra. VRS 4. oktobra uspešno konsoliduje svoje snage i zauzima Bosanski Brod 6. oktobra. Most koji je spajao Bosanski i Slavonski brod srušen je 7. oktobra.

Foto: m.sbplus.hr

Autor: Redportal.rs

#bebe

#koridor 92

#most