Patrijarh je u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom

Srpski patrijarh Porfirije stigao je na Gazimestan, gde će, na Vidovdan, prvi put služiti opelo kosovskim junacima.

Obraćajući se neposredno pre početka opela, kod Spomenika Kosovskim junacima, patrijarh Porfirije, koji je na Gazimestan došao u pratnji više arhijereja, među kojima su vladika Teodosije i mitropolit Joanikije, rekao je da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi "koordinate ljubavi", prenosi Kosev.

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

– Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom – rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

Patrijarh Porfirije je istakao da i Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi.

I ove, kao i svake godine, Gazimestan obezbeđuje kosovska policija, koja na ulažu pretresa rančeve i torbe.

Autor: tanjug.rs

#Kosovo i Metohija

#Patrijarh Porfirije

#Vidovdan

#gazimestan