Aparatić veličine USB koji se kači na telefon 🤩

Ideja posete doktoru sa simptomima bolesti i potom odlazak sa zvanično potvrđenom dijagnozom - bez pomeranja iz sobe - je bliže realnosti mnogo više nego što ste mislili.

Inženjeri, biohemičari i medicinari sa kampusa Univerziteta McMaster su se udružili da stvore pametni uređaj koji omogućava test bakterioloških infekcija koji daje tačne i pouzdane rezultate za manje od sat - čime efektivno eliminiše potrebu slanja i čekanja rezultata iz laboratorije.

Rezultati istraživanja objavljeni su juče u časopisu Nature Chemistry i posebno opisuju test efektivnog dijagnostikovanja infekcije urinarnog trakta. Trenutno istraživači adaptiraju testove da budu sposobni da detetktuju i druge forme bakterija i virusa - ukluučujući i COVID-19. Takođe u planu je i sposobnost testiranja markera za kancer.

Kako objašnjava ko-autor studije Lejla Sulejmani:

Cilj nam je da omogućimo pacijentima bolji tretman, brže rezultate i izbegavanje ozbiljnih komplikacija. Takođe ovim izbegavamo preterano i nepotrebno korišćenje antibiotika.

Nova tehnologija bazirana na DNK koristi mali pametni uređaj, sličan dijabetičarskom testu za šećer u krvi. Mikročip analizira kap krvi, urina ili pljuvačke, koristeći se kolekulima koji mogu da detektuju specifični proteinski potpis određene bolesti. Aparat, veličine USB-a, se kači na smartfon, koji potom izbacuje rezultate na svom ekranu.

Trenutno se istražuju mogućnosti saradnje sa industrijskim proizvođačima i čeka odobrenje regulatornih komisija pre no što se pristupi masovnoj proizvodnji.

Autor: redportal.rs

#Pljuvačke

#Smartfon Usb

#Urina

#analiza krvi

#laboratorija u džepu

#nema odlaska u laboratoriju

#sve analize na telefonu