Pre 107 godina dogodio se sarajevski atentat

Sarajevski atentat je u svetskoj istoriografiji ostao upamćen kao povod za otpočinjanje Prvog svetskog rata. Kao jedinog krivca za početak rata svet vidi samo Srbina iz Grahova, Gavrila Principa.

Ono što je takvoj odluci prethodilo za njih nebitno. Kao 1. razlog srpskog nezadovoljstva je bila prvo odluka sa Sanstefanskog sporazuma da Bosanski pašaluk dodeli 30 godina na upravu Austrougarskoj, 2. i još veći razlog nezadovoljstva je aneksija Bosne i Hercegovine koja se dogodila 1908. Srbija je odustala od rata jer je Rusija prihvatala pripajanje Bosne i Hercegovine, ali u Bosni i Hercegovini se tada rađaju nacionalističke organizacije čiji je jedini cilj proterivanje Austrougraskog okupatora i ujedinjenje sa Srbijom u jednu državu.

Jedna od većih organizacija koja je okupljala najveće pisce i heroje današnjice je i Mlada Bosna. Mlada Bosna je stvorena po ugledu na organizaciju Mlada Italija u kom njhov vođa Đuzepe Manćinija zalaže da se Italijanske regije otrgnu iz Austrijskog carstva.

Tog Vidovdana, 28. juna 1914. u atentatu na austrougraskog prestolonaslednika učestovala je nekolicina omadinaca koji su želeli da skinu jaram sa vrata. Muhamed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović (pre atentata bacio bombu na povorku, ali je Ferdinand odgurnuo bombu sa krova i ona je pala na sledeći automobil u koloni), Cvjetko Popović, Danilo Ilić, Veljko Čubrilović, Neđo Kerović, Trifko Grabež, i Gavrilo Princip (koji je pucao u prestolonaslednika i njegovu suprugu) su svojim činom hteli da stave svetu da se Srbi ne boje rata, ali neće da budu robovi Ausrougarske, kad je matična Srbija još 1835. Sretenjskim ustavom garantovala svakom ko boravi na srpskoj teritoriji slobodu.

Iako ceo svet vidi Principa kao zločinca, za Srbe će on biti uvek borac za slobodu koji nije želeo u 20. veku da bude nečiji rob bez prava na mišljenje. gavrilo Princip umro je 4 po atentatu u zatvoru u Terezinu.

IZVOR: YT / Radio Slobodna Evropa

Autor: Redportal.rs

#Austorugarska

#Sarajevo

#atentat