Problem dozvole

BANJALUKA: Firma Trion tel iz Banjaluke, koja pruža usluge interneta i kablovske televizije, saopštila je da je kažnjena od strane Rergulatorne agencije za komunikacije, i to novčanom kaznom i zabranom rada na 3 meseca. To su za portal Banjaluka.com potvrdili i u RAK-u kazavši da je tu zabranu Agencija pokrenula po službenoj dužnosti na osnovu prijave podnesene od strane društva Mtel AD Banjaluka dana 22. 4. 2021. godine. S obzirom da propisi nalažu da se "javna elektronska komunikacijska mreža može pustiti u rad samo nakon pribavljene upotrebne dozvole", postavlja se pitanje da li će Banjaluka ostati bez interneta pošto, prema saznanjima, u mnogim naseljima ove dozvole nisu izdane ni jednom operateru.

Navedeni portal je proverio u Trion telu o čemu je reč i čuo njihov stav. Prema njihovim navodima, kažnjeni su iako svoje usluge iz oblasti telekomunikacija pružaju na telekomunikacionoj mreži izgrađenoj na način kako su je i gradili, a i u ovom trenutku grade, dominantni operator Mtel i sva njegova povezana pravna lica, kao i drugi pružaoci telekomunikacionih usluga na području Grada Banjaluka.

Kako kažu, pošto RAK ne postupa po službenoj dužnosti i ingerencijama koje ima, podneće zvanično prijavu protiv Mtela i njegovih povezanih pravnih lica, koji nemaju legalne mreže u mnogim delovima Bosne i Hercegovine.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije rekli su da oni dodeljuju dozvole za obavljanje delatnosti operatera javnih elektronskih komunikacijskih mreža, koje mogu biti osnov za građenje i upotrebu infrastrukture telekomunikacijskih mreža.

Autor: banjaluka.com / redportal.rs

#BANJALUKA

#internet

#kablovska