Setite se Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna, Blagaja i Glinske crkve!

Livanjski kraj u Bosni i Hercegovni zadesili su mnogi gnusni zločini koje su počinile ustaše. Jedan od najkrvavijih bio je pokolj na Ognjenu Mariju Livanjsku 1941. godine, kada su ustaše pobile oko 400 Srba u Osnovnoj školi u Čelebiću, koji su potom zatrpani u rupe i jame oko Čelebića.

Nakon svih zlodela, srpski narod se nije okrenuo osveti. Ovo možda najbolje pokazuje Proglas narodima Hrvatske koji je izdat 1944. godine, a o kome nas obaveštava Budo Simonović u svojoj knjizi Ognjena Marija Livanjska.

Navodimo ga u celosti:

NARODIMA HRVATSKE
Došlo je vrijeme da podnesu zasluženu kaznu svi oni koji su našu zemlju u ovom ratu zalili nevinom krvlju i zapalili naše domove i naselja. Htjeli su naš narod istrijebiti i uništiti, a sada će im taj isti narod suditi.
Nijedno zlodjelo fašističkih zlotvora i njihovih sluga ne smije ostati nekažnjeno.
Da bismo zlotvore priveli zasluženoj kazni, osnovane su posebne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača po općinama, kotarevima, okruzima, sve do ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Ove komisije će sakupiti podatke i predati ih narodnom sudu koji će zločincima suditi.
Svi građani treba da pomognu komisiju i narodnu vlast u tom poslu. Dužnost je i pravo svakog građanina da komisiji dostavi sve što zna o zločinu bez obzira na to da li se radi o petokolonaškom radu neprijatelja prije same okupacije ili o zločinima počinjenim za vrijeme okupacije.
Treba prijaviti svaki zločin, svako zlostavljanje, svaki progon naših građana, svako ubistvo, tjelesnu povredu, otimačinu, paljevinu, uništavanje, oštećenje, svako ograničavanje slobode, raseljavanje, svaku saradnju sa neprijateljem, svaki rad protivu naroda u njegovoj borbi za slobodu. Po tome će se zločincima suditi. To će biti temelj za ustanovljenje ratne štete.
Mi nismo zaboravili ono što nam je neprijatelj učinio, nismo zaboravili patnje i boli što ih je nanio našim naseljima i među našim narodima. Nismo zaboravili masovne grobove naših žrtava, naše popaljene, opljačkane i razorene domove, našu ubijenu djecu, žene, starce i našu braću u muževnoj dobi koji traže da kaznimo zločince.
NE ZABORAVI! Naš narod kažnjava zločince, palikuće, ubojice i sve njihove pomagače. Pravdeni neka se ne boje! Ni djeca najkrvavijeg koljača ne mogu odgovarati za zlodjela svoga oca. Za to odgovaraju samo koljači. Naš je narod suviše mnogo propatio da bi se svetio na nevinima.
Na svima nama je danas da pokažemo zločincima da sva zlodjela pamtimo, da ništa nismo zaboravili i da nećemo nikada zaboraviti.
Žrtve u jamama i bezdanima traže pravednu kaznu!
Sjetite se spaljenih domova!
Mislite na grobove nevinih žrtava!
Sjetite se poklane djece!
Ne zaboravite na strahote logora!
Sjetite se Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna, Blagaja i Glinske crkve!
Pred sud s oskrvniteljima našin narodnih svetinja!
Nekažnjeni zločinac je vječita opasnost!
Prijavljujte počinjene zločine!
Prijavljujte počinitelje zločina nad narodom!
Prijavljujte zločine okupatora i njihovih pomagača!
Narod će sam suditi svojim izrodima!
Samo zločinci odgovaraju za svoja nedjela.
Ne zaboravljamo klanja i nasilja nad našim narodom!
Ne zaboravite žrtve zagrebačkog Sing-singa, ustaške nadzorne službe, savske ceste i ostalih mučilišta!
Zločince pred narodni sud!
Deca koljača nisu odgovorna za zlodjela svoga oca!
Kaznimo zločince zbog naših potomaka!
Nikakve samilosti prema ubicama naše djece!
Nevine porodice ne odgovaraju za zločine svojih članova!
Tko ljubi domovinu taj mrzi izdajicu!
Pred sud s koljačima!!!
Smrt fašizmu - Sloboda narodu!
9. rujna 1944.
ZEMALJSKA KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE ZLOČINA OKUPATORA I NJIHOVIH POMAGAČA

Autor: Budo Simonović / redportal.rs

#Ognjena Marija Livanjska

#Ustaše

#pokolj

#proglas

#Čelebić