Olja: Žene su u svim delovima sveta niža bića

Danas se obeležava godišnjica smrti Olge Olje Ivanjicki. Ova velika umetnica dala je svoj poslednji intervju za makedonsku televiziju Telma u emisiji Vip Show 2009. godine. Intervju je radila Jasmina Kantardžieva, a razgovor je obavljen u Ateljeu Olge Ivanjicki na Kosančićevom vencu. 🎨

U intervjuu je rekla da ne vaja, kao i da se projekti sa vajanjem nisu ostvarili iako je imala dobre ideje. Naime, nudila je da za deo prekoputa Hajata napravi drugaricu Pobedniku - Pobednicu. On je "toliko dugo sam i drži onu pticu", te je želela da mu društvo pravi Pobednica, "koja bi pustila tu pticu", digitalnim putem. 🕊

Mislim da sam najomiljenija osoba u Srbiji.

Olja je rekla da je birala da bude sama, jer je to jedino što joj odgovara:

Mogla sam da biram sve varijante ovog oblika života, ali mislim da je ovaj za nas koji se bavimo umetnošću jedini moguć.

Foto: Printscreen FB/Olga Olja Ivanjicki

Govoreći o ženama, Olja je rekla:

Istorijski je ženski pol obespravljen do današnjeg dana sto nasto. U svakom pogledu, u svim religijama, u svim delovima sveta žene su niža bića.

Sebe je videla kao borca za ženska prava sa atributima muškog sveta, tj. da zna više od muškaraca, radi bolje od njih, te sa te strane može da se takmiči sa bilo kojim muškarcem.

Ceo intervju možete čuti OVDE i OVDE.

Autor: redportal.rs

#Olga Olja Ivanjicki

#intervju

#poslednji intervju