Predsednik SAD pred izbacivanjem iz crkve zbog podrške abortusu

Američkog predsednika Džozefa Bajdena, zbog zalaganja za pravo žena na abortus, Katolička crkva mogla bi da „ekskomunicira”. Rimokatolički biskupi u SAD pokrenuli su postupak da uskrate pričest Bajdenu, koji redovno prisustvuje misama i praktikuje verske obrede.

Uprkos porukama iz Vatikana da ne politizuju versko učenje, Konferencija američkih katoličkih biskupa je većinom glasova, 168 za i 55 protiv, usvojila odluku koja trasira put da se svim političarima katoličke vere koji podržavaju pravo žena na pobačaj zabrani pričešće u crkvi.

Bajden, drugi američki predsednik katoličke veroispovesti posle Džona Kenedija, u prvoj reakciji na ishod glasanja biskupa poručio je da je pričest privatna stvar i da ne očekuje da će se to dogoditi – da bude uskraćen za čin primanja svete tajne.

Njemu je, pak, ranije bilo uskraćeno pričešćivanje, i to 2008. u crkvama u Pensilvaniji i godinu dana kasnije u Južnoj Karolini, a na sam dan inauguracije predsednik Konferencije katoličkih biskupa SAD nadbiskup Hoze Gomez iz Los Anđelesa kritikovao je stav novog predsednika.

 Pobačaj je direktan napad na život koji takođe povređuje ženu i podriva porodicu. To nije samo privatna stvar, već pokreće zabrinjavajuća i osnovna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu - rekao je u januaru nadbiskup Gomez. ,

Biskupska konferencija iako je usvojila odluku, zapravo, nema moć da sama zabrani Bajdenu da se pričesti. Ta mogućnost rezervisana je za lokalne episkope, koji imaju autonomiju u svojim eparhijama, ili papu.

IZVOR: TW / @bennyjohnson

Autor: informer.rs

#bajden

#ekskomunikacija

#izbacivanje

#katolička crkva