Erozija međunarodnog prava se nastavlja

Turbulencije geopolitičkim procesim u svetu rastu, uprkos nekim pozitivnim signalima, a erozija međunarodnog prava se nastavlja. Takvu ocenu situacije dao je ruski predsednik Vladimir Putin u video poruci objavljenoj u sredu na veb stranici Kremlja učesnicima i gostima IX moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

- Nažalost, dok turbulencije geopolitičkih procesa rastu, čak i uprkos nekim pozitivnim signalima. Erozija međunarodnog prava se nastavlja. Pokušaji upotrebe sile da proguraju svoje interese, ojačaju sopstvenu sigurnost na štetu bezbednosti drugih, nastavlja se - rekao je ruski lider.

Primetio je da jačanje bezbednosti na planeti i održivi razvoj civilizacije zavise od rešenja najvažnijih pitanja savremene vojno-političke agende i od efikasne potrage za efikasnim, zajedničkim odgovorima na zajedničke izazove. Rusija namerava da dalje promoviše jačanje mira i stabilnosti na kontinentu, nikada ne zaboravlja svoju odgovornost za bezbednost i prosperitet susednih zemalja, rekao je predsednik.

- Rusija nikada ne zaboravlja na odgovornost koju snosi za bezbednost i prosperitet susednih zemalja, sa kojima nas okupljaju neraskidive istorijske, kulturne i ljudske veze - rekao je on.

Putin je primetio da ruske vlasti "nameravaju da dalje pomažu u deeskalaciji regionalnih sukoba i jačanju mira i stabilnosti na kontinentu". Šef ruske države nazvao je rešavanje regionalnih sukoba važnim aspektom obezbeđivanja globalne bezbednosti. Rusija to aktivno promoviše, rekao je on.

- Zahvaljujući našoj vojnoj pomoći, uspeli smo da oslobodimo veći deo teritorije Sirije od međunarodnih terorista, sprečimo kolaps sirijske države, a politički i diplomatski rad u formatu Astane, zajedno sa Turskom i Iranom, omogućio je početak proces sirijskog naseljavanja pod pokroviteljstvom UN -podsetio je ruski lider.

U zaključku je ruski predsednik poželeo plodonosan rad učesnicima konferencije, izražavajući uverenje da ih očekuju zanimljive diskusije i da će "predlozi i inicijative razvijeni na njihovoj osnovi služiti jačanju međunarodne bezbednosti i stabilnosti".

Putin je istakao Rusija nikada ne diktira svoju volju drugim zemljama i spremna je da učestvuje u rešavanju globalnih i regionalnih izazova, i da proširi kreativnu saradnju sa svim partnerima pod jednakim uslovima, koristeći političke i diplomatske metode.

Autor: redportal.rs

#geopolitika

#putin

#rusija