Fotografija sa lobanjom sina jedinca Živana obišla svet kao najpotresnija slika proteklog rata

Dobrina Prodanović, među narodom Podrinja poznatija i kao majka hrabrost, čija je fotografija sa lobanjom sina jedinca Živana obišla svet kao najpotresnija slika proteklog rata i zločina koji je učinjen nad srpskim stanovništvom ovog kraja. 

Njen sin Živan Prodanović je ubijen kao civil na svom kućnom pragu 21. juna 1992. i to nakon zarobljavanja i strahovitih torura i mučenja. Ubijen je prilikom napada muslimanskih vojnika iz Srebrenice na srpsko selo Ratkovići, takođe u opštini Srebrenica. Živanovi posmrtni ostaci, tačnije samo lobanja, pršljen, tri rebra i leva lopatica su pronađeni u obližnoj masovnoj grobnici.

Tog vrelog  junskog dana Orićevi vojnici su upali u Ratkoviće i masakrirali 24 civila, žena i staraca. Živana  su zarobili i odveli ga u polje blizu sela gde su ga bez prestanka tukli i maltretirali. Hicima iz vazdušne puške ubio ga je Izet Arifović, vojnik 28. divizije tzv. Armije BiH.

Izet je pred sudom BiH osuđen na 10 godina robije za ovaj ratni zločin a preminuo je 4. februara 2019. u teškim mukama. Preminuo je ne odsluživši kaznu do kraja ali je svakako ostao i ostaće upamćen samo i isključivo kao osuđeni ratni zločinac.

Dobrina je za razliku od mnogih srpskih majki Podrinja dočekala da institucije Suda BiH priznaju njenog sina kao žrtvu, a njegovo ubistvo kao ratni zločin. Međutim, sama presuda nije ublažila svu bol i tugu majke za sinom jedincem.

Autor: redportal.rs

#Dobrina Prodanović

#UBISTVO

#bratunac

#srebrenica

#stradanje Srba

#zločin

#Živan Prodanović