U budućnost vaš sladoled od vanile biće od ukusa dobijenog iz plastike

Vanila iz plastićnih boca, da dobro ste pročitali. Naučnici su otkrili način kako da iz plastičnog otpada dobiju ukus vanile uz pomoć genetski dizajnirane bakterije.

Vanilin, kompozitni molekul koji nosi većinu mirisa i ukusa vanile, može biti ekstrahovan prirodnim putem iz semena vanile ili načinjen sintetički. Oko 85% vanilina se trenutno pravi od hemikalija uzetih iz fosilnih goriva.

Vanilin se može pronaći u velikom broju produkata. U svemu od hrane, preko kozmetike, lekova, pa sve do hemikalija za čišćenje. Globalne potrebe za vanilinom rapidno rastu.

Sobzirom da zahtevi za vanilinom daleko premašuju njegovo prisustvo u prirodni na drvetu vanile, naučnici su primorani da ga sintetički prave. U ovoj studiji naučnici su osmislili metod konvertovanja plastičnog otpada u vanilin - kao način da se dođe do još jednog izvora vanilina i smanji zagađenje plastikom.

Sve prethodne studije su pokazale kako da se razloži plastika načinjena od polietilen polietilentereftalata u svoju osnovnu jedinicu, poznatu kao tereptalična kiselina. U prethodno pomenutoj studiji, dva istraživača sa Univerziteta Edinburgh, genetski su dizajnirala ešerihija koli bakteriju da prebacuje navedenu kiselinu u, ni manje ni više, nego u vanilin. Tereftalična kiselina i vanilin imaju vrlo sličan hemijski sastav, i bakterija treba samo da načini vrlo minimalne promene u broju vodonika i kiseonika koji su vezani za ugljenik.

U testu ešerihija je ubačena u tereftaličnu kiselinu i ostavljena na temperaturi od 37 stepeni Celzijusa ceo dan. Nakon toga oko 79% tereftalične kiseline je postalo vanilin.

Sobzirom koliko plastičnog otpada imamo, uskoro će sve imati ukus vanile 😁😁😁.

Autor: redportal.rs

#Ešerihija

#Laboratorija

#Nauka

#Plastični otpad

#bakterija

#plastika

#plastika u vanilu

#vanila

#vanilin