Komšijama se stavlja na teret da su puštanjem snimaka na mreže ugrozili prava dece

Luku Mandića, komšiju Tomaša Boškovića, koji je uhapšen naočigled svoje dece, koja su potom nasilno predata majci, policija je privela i oduzela mu telefon kojim je snimao potresne scene. 😥

Prema rečima Mandića, privedeno je još par komšija koji snimali nasilno odvođenje dece, i telefoni su im oduzeti na 90 dana, prenosi portal Volim Podgoricu.

Njima se na teret stavlja da su snimanjem i emitovanjem snimaka na društvenim mrežama ugrozili prava dece.

- Naše privođenje i oduzimanje telefona je njihov odgovor na naš protest. Da nisam taj snimak izbacio, ovo je moglo da se desi i vašoj deci - kazao je Mandić u video-poruci na svom FB profilu.

On je pozvao građane da danas u 10 časova okupe ispred Skupštine Crne Gore. 

- Nezavisno od toga koje ste nacije, vere, za koga god glasali, nevažno je, treba svi da se okupimo i stavimo do znanja ministru, gradonačelniku, političarima, o čemu se radi i do kad misle da nas muče - kazao je Mandić. 

Podsetimo, emitovanje video-snimaka oduzimanja dece na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako policija hapsi oca, a dečak plačući trči za njima i čupa policajce i moli da ga puste, i, nakon toga, kako decu silom odvode kod majke, izazvalo je bes javnosti širom Crne Gore, a dan kasnije organizovan je građanski protest na kom se traži da se otac oslobodi, te da mu se deca vrate. 

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić obišao je decu, a reagovali su i iz podgoričkog Centra za socijalni rad odakle su najavili da će istražiti šta se dogodilo. 

Iz podgoričko Onsnovnog suda su saopštili da otac nije poštovao odluku da se deca viđaju sa majkom te da je zbog toga kažnjen sa 500 evra, a kako nije platio, kazna je zamenjena zatvorom. 

Policija je asistirala na osnovu odluke o izvršenju, a iz institucije Ombudsmana su za VOP kazali da su formirali predmet na osnovu informacija iz medija. 

Oglasila se i majka dece, koja je saopštila da se ona "satanizuje” iako je, kako kaže, ona bila žrtva. 

Iako su svi u lancu pokušali da "operu ruke” činjenica je da su deca preživela veliku traumu. 

Da li su socijalni radnici, psiholozi i pedagozi odradili svoj posao, da li su komunicirali sa decom i sa ocem na pravi način, i da li je sve mogli biti bezbolnije za decu, za sada nema odgovora. 😌

IZVOR: FB / Mandic Luka

Autor: Volim Podgoricu / redportal.rs

#Hapšenje Tomaša Boškovića

#Luka Mandić

#Tomaš Bošković