Cene se koriguju samo kada kupcu istekne ugovor o snabdevanju

Struja za privredu i pravna lica (komercijalne kupce) nije poskupela u jednom danu, kako tvrde pojedine političke partije, kažu u EPS-u i navode da se cene koriguju kada kupcu istekne ugovor o snabdevanju i formiraju zavisno od cena na tržištu, to jest, berzama.

Najveći razlog za porast cena električne energije u Evropi, kako na spot tržištima tako i na tržištima fjučersa, pre svega je rast cena emisija ugljen-dioksida na istorijski maksimum tokom ove godine, objašnjavaju u EPS-u.

Foto: ilustracija

Trenutna cena je na nivou od 52 do 53 evra po toni, a maksimum je bio iznad 56 evra po toni.

Poređenja radi, prosečna cena emisija CO2 u 2019-2020. godini je bila oko 25 evra po toni, a tokom marta 2020. cena je bila oko 17 evra po toni.

Funkcioner Narodne stranke Vladimir Kovačević saopštio je ranije da su prihodi u budžetu, kako tvrdi, povećani i zbog poskupljenja struje za industriju, koje takođe povećava osnovicu za porez.

Kaže, da je struja za privrednike samo u jednom danu poskupela 14%, a u poslednjih mesec dana ukupno čak 40%. Takođe tvrdi da će poskupljenje struje koju plaćaju privrednici od 40%, sa 50 evra na 71 evro za megavat čas, teško pogoditi nisko profitabilne industrije, poput metalne i drvno-prerađivačke i drugih.

U EPS-u objašnjavaju da je električna energija tržišna roba i da je trenutna cena posledica kretanja cena na berzama električne energije, koje su dostigle rekordne nivoe.

Foto: Pexels.com

Podsećaju da je u skladu sa Zakonom o energetici, tržište električne energije u Srbiji otvoreno od 2013. godine za komercijalne kupce, tako da kupci imaju pravo da slobodno izaberu snabdevača.

Tako svi kupci struje, osim domaćinstava i malih kupaca, imaju obavezu da električnu energiju nabavljaju na tržištu i snabdevanje se obavlja na osnovu ugovora o snabdevanju koji se zaključuje uglavnom na godinu dana, navode stručnjaci EPS-a.

Mali komercijalni kupci su kupci čija je potrošnja između 30.000 i 350.000 kilovat sati (kWh) na godišnjem nivou, a mogu da budu fizička lica, pravna lica i preduzetnici.

U EPS-u navode da je za vreme trajanja ugovora cena nepromenljiva, a da u momentu ugovaranja zavisi od trenutnih prilika na tržištu, tako da se kupac može suočiti i sa nižim i sa višim cenama u odnosu na prethodni ugovor.

Aktuelno povećanje utiče na cenu kod kupaca koji sada ugovaraju nabavku električne energije, ukazuje EPS. Eksperti EPS-a navode da su ostvarene spot cene električne energije u 2021. godini, u periodu od 1. januara do 15. juna na HUPX berzi u Mađarskoj, kao referentnoj berzi za naš region, bile najveće u ovom periodu godine, od kada je ova berza počela sa radom 2010. Cene su u ovom periodu najveće su ikada i na berzama u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, koje su počele kasnije sa radom u odnosu na HUPX berzu.

Foto: Pixabay.com/Nikiko

U odnosu na isti period prošle godine, cene na berzama u regionu su porasle za oko 23-27 evra po megavat-satu, odnosno za 70-80%. Referentna cena je cena fjučersa na HUPX berzi, napominju u EPS-u i objašnjavaju da je spot cena prosek satnih cena za berzama električne energije za isporuku električne energije za dan unapred.

Ostvarena spot cena na najvećoj berzi u Evropi - EEX u Nemačkoj, u periodu od 1. januara do 15. juna 2021. u odnosu na isti period prošle godine je porasla za oko 30 evra po megavat-satu ili za oko 130%.

Cene električne energije u regionu i Evropi u periodu januar-jun 2020. bile su, pre svega zbog pandemije COVID-19, druge najniže ikada, pošto su niže cene zabeležene jedino u istom periodu 2016. Uzimajući u obzir do sada ostvarene cene na spot tržištima, kao i poslednje cene kvartalnih i mesečnih fjučersa, sadašnja projekcija konačne spot cene u celoj 2021. u našem regionu je u rasponu od 71-72 evra po megavat-satu, dok je projektovana spot cena u Nemačkoj za 2021. godinu u rasponu od 63-64 evra po megavat-satu.

Kao i na spot tržištima, cene su zabeležile veliki porast i na tržištu fjučersa. Cena fjučersa za baznu isporuku za 2022. godinu na berzi HUPX je trenutno na nivou od oko 71 evro po megavat-satu (maksimalno je bilo i 72 eur/MWh), što je najveća cena za godišnji fjučers na ovoj berzi ikada.Tokom marta prošle godine, cena ovog fjučersa je bila na nivou od 46 evra po megavat-satu.

Početkom 2021. godine, cena ovog fjučersa je dostigla nivo od 56 evra po megavat-satu, ali je od tada cena imala snažan trend rasta.

Cena fjučersa za baznu isporuku za 2022. godinu u Nemačkoj tokom maja je porasla na nivo od 68 evra po megavat-satu, što je najveći nivo za godišnji fjučers u Nemačkoj još od 2008. godine.

Trenutna cena iznosi 67 evra po megavat-satu. Što se tiče cena na komercijalnom tržištu u Srbiji, u junu 2019. godine, referentna cena električne energije na veleprodajnom tržištu u za krajnje kupce za period jul 2019 - jun 2020. godine bila je na nivou od 57 evra po megavat-satu za baznu isporuku (tj. 65 evra po megavat-satu viša tarifa, 40 evra po megavat-satu niža tarifa). U junu 2020. godine, referentna cena električne energije na veleprodajnom tržištu u Srbiji za krajnje kupce za period jul 2020 - jun 2021. godine bila je na nivou od 46 evra po megavat-satu za baznu isporuku (52 evra po megavat-satu viša tarifa, 34 evra po megavat-satu niža tarifa).

Pad cena u odnosu na prethodnu godinu je posledica pandemije COVID-19. U junu ove godine referentna cena električne energije na veleprodajnom tržištu u Srbiji za krajnje kupce za period jul 2021 - jun 2022. godine je na nivou od 77 evra po megavat-satu za baznu isporuku (87 evra po megavat-satu viša tarifa, 56 evra po megavat-satu niža tarifa).

Konačna cena za krajne kupce u Srbiji zavisi od trenutka davanja ponude i konačna cena zavisi od tipa kupca odnosno godišnje potrošnje kupca i profila potrošnje kupca po mesecima.

Cena nije jedini faktor za odluku kupca, napominje EPS i dodaje da su tu i sigurnost snabdevanja, nepromenljivost cene za vreme trajanja ugovora i druge pogodnosti koje EPS pruža svojim kupcima.

EPS ističe da garantuje nepromenjivost cena za potpisane ugovore, tako da i pored promena na tržištu veliki potrošači imaju sigurnost snabdevanja i cene u ugovorenom periodu i ne menjaju EPS za drugog snabdevača.

Autor: Tanjug

#Balkan

#Srbija

#cena

#električna energija