Nemačka vojska jedva je opremljena za odbranu od napada sve složenijim borbenim bespilotnim letelicama

Nemačka vojska jedva je opremljena za odbranu od napada sve složenijim borbenim bespilotnim letelicama, pokazala je analiza istraživačkog centra Bundesver nakon ispitivanja međunarodnog tržišta i sukoba oko regije Nagorno-Karabah prošle godine.

- Da se ​​izrazim vrlo drastično, da je Bundesver morao da se bori protiv Azerbejdžana u ovom konkretnom sukobu, teško da bi imao šanse - rekao je potpukovnik Mihael Karl, stručnjak za moderno ratovanje i nove tehnologije iz Nemačkog instituta za odbranu i strateške studije (GIDS).

On je naveo da imajući u vidu sisteme oružja koji su korišteni, poput borbenih bespilotnih letjelica i bespilotnih letelica kamikaza, nemačka vojska ne bi bila u stanju da se adekvatno odbrani. Prošle godine Azerbejdžan je povratio delove teritorije Nagorno-Karabaha koji je početkom devedesetih izgubio od Jermenije, velikim delom zahvaljujući dronovima.

Karl je istakao da su Bundesveru da bi preživio savremeni sukob potrebne tehnologije koje Nemačka u osnovi poseduje, ali koje se ne koriste u vojsci, poput zvučnih sistema ili mogućnosti ometanja.

On je dodao da takozvane bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu, ili bespilotne letelice kamikaza, koje su naoružane eksplozivima i koriste se za praćenje i napad na ciljeve, predstavljaju novi, perfidniji razvoj tehnologije dronova. Upozorio je i da je tehnologija za preusmeravanje komercijalne bespilotne letjelice u borbenu široko dostupna - uključujući i za teroriste.

- Ne radi se samo o zaštiti naših vojnika i žena od dronova, već i o zaštiti civilnog stanovništva - dodao je on.

Autor: redportal.rs

#Azerbejdžan

#Bundesver

#Nemačka

#rat

#vojska