Oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa trebalo bi da obezbede negativan PCR test

Komisija epidemiologa pri grčkom Ministarstvu zdravlja odlučila je da uvede određene izmene prilikom ulaska u tu zemlju, saopštio je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Kako je on objasnio, za zemlje sa zelene liste biće dozvoljen ulazak u Grčku sa brzim negativim antigenskim testom, dok za decu mlađu od 12 godine neće biti potreban test.

Evropska unija vratila je u sredu Srbiju na zelenu listu. Nove mere u Grčkoj stupiće na snagu kada budu objavljene u službenom listu.

Kako podsećaju na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije, Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani protiv koronavirusa vakcinama dostupnim u Srbiji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin.

Potrebno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) koju je izdao nadležni organ, a potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa trebalo bi da obezbede negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pri čemu su oslobođena deca do 6 godina starosti, ili potvrdu o preležanom COVID-19 u prethodnih 2 do 9 meseci pre putovanja.

Autor: Informer.rs

#grčka

#koronavirus

#mere