Dragica: Radiću dok me Bog ne pozove sebi 😎

Baka Dragica Čuković ima 94 godine i živi u Mahovljanima kod Laktaša. Za RTRS priču je počela tako što je rekla kako da je živela kao ptica u kavezu, ne bi doživela ove godine.

Zbog mnogo dece u porodici Tatić jedino njena sestra i ona nisu imale priliku da se školuju. Kada je stasala, u rodnim Glamočanima u Drugom svetskom ratu ostaje bez majke.

Godine 1944. godine odvedena je u nacistički logor, a zatim i na rad u Nemačku, u fabriku oružja.

Mladost, genetika, srećne okolnosti ili sudbina vraćaju je u rodni kraj. Supruga Bogdana upoznala je na zboru u Malom Vlašku kod Slatine. Bogdan je, inače, tražio "curu za udaju", pa su mu rekli da ima cura, ali da ne znaju da li je on zaslužuje. 😂 Ipak je dobio odobrenje da joj se udvara.

Međutim, budući da je komšijama u zatvoru nosila hranu i potrepštine, Udba joj je zakucala na vrata i završila je u zatvoru pred udaju. Verenik je ipak dolazio da je viđa u zatvoru i donosio joj hranu.

Bogdan i Dragica su bili 55 godina u braku i imaju petoro dece.

Baka Dragica priča:

Sami smo sebi pravili veselje. Nije bilo tehnike koje danas ima.

Dragica i danas radi koliko može: seje i okopava baštu, bine o cveću i kući, čak i kosi. Deca, unuci i praunuci rasuli su se po svetu.

Ova crna zemlja 'rani i crva i mrava, i što 'oda po njoj.

Dragica kaže kako današnje generacije ne mogu ni da zamisle kako se nekada sve radilo ručno.

Takođe je rekla do kada misli da radi:

Dok me Bog ne pozove sebi ili oduzme da ne mogu baš nikako na noge.

Uputila je i poruku mladima:

Ko god radi - radi za sebe. Pa šta radio - radio. Ako radi zlo, tako će mu i biti. Ako radi dobro, kaže nikome ne želi ono što sebi ne želiš. Jer ima neka sila vrati, pa kad-tad.

IZVOR: YT / RTRS vijesti

Autor: RTRS / redportal.rs

#Dragica Čuković

#baka

#bašta

#rad

#život