Ruralni krajevi su najugroženiji

Grad u severnom delu Hrvatske je teško pogođen ruralnom depopulacijom i tu se kuće prodaju i za jednu kunu, oko 15 dinara, kako bi privukli nove rezidente.

Legrad, nekada je bio drugo najnaseljenije mesto na hrvatskoj teritoriji, doživeo je postepeni pad populacije od cepanja Austro-Ugarskog carstva.

- Pretvorili smo se u graničarski grad sa malo povezanosti sa drugim mestima. Od tada populacija postepeno pada - rekao je Ivan Sabolić, gradonačelnik grada.

Opkoljen zelenim poljima i šumama, grad je blizu granice sa Mađarskom i ima oko 2250 stanovnika, upola manje nego pre 70 godina.

Prvi korak im je bio da ponude 19 praznih i napuštneih kuća za po jednu kunu.

Za sada je prodato 17 kuća. One se nalaze u različitim stanjima, neke su polu srušene, fale im prozori i vrata ili su zidovi puni buđi.

Grad će odvajati oko 25.000 kuna za potrebe renoviranja i za nove stanovnike koji žele da kupe kuću grad će pokriti 20 % cene do 35.000 kuna.

Ipak, uslov da bi se dobila ova povlastica jeste da par koji želi da se naseli u Legradu mora da bude finansijski stabila i da oboje imaju ispod 40 godina.

Takođe, moraju da obećaju da će tu živeti makar 15 godina.

- Posle nekoliko medijskih izveštaja dobili smo ponude širom sveta, npr. iz Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine i Kolumbije - rekao je gradonačelnik.

Ipak, imigracija je komplikovana u Hrvatskoj, tako da se za sada grad osvrće samo na lokalno stanovništvo. Za novopridošle stanovnike postoji opcija zaposlenja u proizvodnji hrane, preradi drva i metala.

Danijel Harmničar, mladić iz severnog dela Hrvatske će sa svojom ženom i dvoje male dece da se preseli u Legrad upravo zbog akcije koji je taj grad pokrenuo.

- Lepše je imati svoju kuću nego živeti kao podstanar. Živeti ovde 15 godina neće biti problem za nas, ne planiramo da se odselimo - rekao je Danijel.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#Kuće

#Populacija

#depopulacija