Vagus nerv

Svi smo bili u toj situaciji, iscrpljeni ali sa toliko posla da san i odmor izgledaju kao da će stići u ovo vreme sledeće godine. Za većinu ljudi, rešenje leži u tom čarobnom napitku crne boje koji sav umor kao rukom odnese - u KAFI. ❤🥰☕

Vazduhoplovne snage SAD napravile su test u kome su uzele 40 dobrovoljaca da provere da li je moguće boriti se protiv umora uz pomoć, ni manje ni više, elektrošokova.

Rezultati su iznenađujući.

Pre no što gurnete prst u šteker ili pitate prijatelja da vas prikači na akumulator od kola, morate biti svesni da nije u pitanju tek bilo koji elektrošok. Umesto toga, kako objašnjava studija objavljena u žurnalu Communications Biology, u pitanju su ili veoma blagi elektrošokovi ili placebo stimulansi ka vagus nervima učesnika (povezuju mozak i utrobu).

Sve je više dokaza da je ovaj nerv delimično povezan i sposoban da utiče na svest. Stoga, nije nimalo iznenađujuće da su naučnici iz kompanije Infoscitex otkrili da njegova stimulacija veoma pomaže pacijentima koji su onemogućeni da spavaju ili pate od teške nesanice. Na njegovu stimulaciju učesnici eksperimenta su lakše mogli da se fokusiraju i da očuvaju sposobnost efikasnog rada.

Učesnici u studiji uspeli su da ostanu budni 34 sata, tokom kojih su redovno testirani. Prvi test je bio nakon deset sati od početka eksperimenta, nakon čega im je vagus nerv stimulisan oko 3 stata kasnije, nakon čeka je bilo jos sedam tura testova.

Nerv je bio stimulisan pulsevima od 25 herca u setovima od 4 puta po 2 minuta.

Prema navodima u studiji, pacijenti koji su dobijali stimulans vagus nerva (stvarni, drugi su imali samo placebo da bi se uvidela razlika) imali su daleko manje pada u zabeleženim performansama tokom testova. Najveća razlika je nastala oko 12 sati nakon stimulacije, kada je pad u performansama kod njih iznosio 5%, a kod onih bez stimulacije čak 15% manje ispod proseka.

Kako je navedeno u studiji, posledice ne spavanja i velikog premora mogu biti velike. Na primer u kontekstu saobraćaja posledice su pogubnije nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Sam vagus nerv ne kontroliše nivo umora, već se vezuje za locus coreolis - region u mozgu koji kontroliše budnost i pažnju, kao i formiranje sećanja.

Autor: redportal.rs

#Budnost

#Elektrošokovi

#Stimulans

#Vagus Nerv

#kafa

#koncentracija

#mozak

#umor