Liturgiju je održao episkop raško-prizrenski Teodosije

Posle više od dve decenije, u hramu Hrista Spasa u Prištini proslavljena je istoimena slava. Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Kako prenosi portal Kossev, Spasovdan, veliki hrišćanski praznik po prvi put od 1998. godine obeležen je u nedovršenom hramu u Prištini.

Vladika je u besedi kazao da su prethodnici, vernicima koji su ostali posle 1999. godine, ostavili u zadatak da se i u nedovršenom, ali veličanstvenom hramu, služi živa liturgija.

Kako je rekao episkop Teodosije:

Da se Bogu molimo i da ga dovršimo. Da ovde, sa ovoga mesta šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imaju. Ovaj hram je tu da nas objedinjuje i sabira u miru, ljubavi i slozi.
Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima.

Vladika je liturgiju služio sa prištinskim sveštenikom protojerejem Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom jerejem Sašom Mitrovićem. Slavski kolač za ovu priliku pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini hrama Hrista Spasa u centru Prištine.

Crkva u centru prištine građena je devedesetih kao glavni gradski hram. Projektovao ga je arhitekta Spasoje Krunić.

Nakon okončanja sukoba 1999. godine, crkva je minirana ali nije bilo većih oštećenja. Albanci su je uzurpirali u više navrata, korišćena je kao mesto za snimanje spotova, alpinizam, pa čak i kao javni toalet.

Crkva je trenutno u sporu za tzv. Univerzitetom u Prištini koji je tužio SPC za uzurpaciju zemljišta na kome se nalazi hram. Univerzitet je 2017. godine izgubio prvu parnicu. Ročište za kontratužbu SPC je trebalo da se održi u martu ove godine, ali je odloženo.

Autor: kossev.info

#20 godina

#Hram Hrista Spasa

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Priština

#Slava

#liturgija

#spasovdan