U vodi ima 5.000 puta više litijuma nego na kopnu 😱

Litijum je uobičajeni element naše svakodnevnice, nalazi se u skoro svakom parčetu tehnologije koji posedujemo. Ali usled više različitih faktora, ovaj vredni resurs će u potpunosti nestati u svim geološkim oblicima na zemlji u sledećih 60 godina.

Rešenje nam može doći iz mora, gde litijuma ima skoro 5.000 puta više nego na kopnu. Problem koji ovde nastaje je kako ga ekstrahovati a da nam finalni produkt bude čist litijum? Upravo su to pokušali da reše istraživači sa Univerziteta King Abdulah, koji su razvili sistem koji bi mogao da nam bude od velike pomoći.

Kako je objavljeno u časopisu Energy & Enviromental Science, tim je načinio elektrohemijsku ćeliju koja sadrži keramičku membranu načinjeno od litijum lantanum titanijum oksida. Membrana poseduje mrežnu kristalnu strukturu, koja propušta atome litijuma dok zadržava sve druge.

Sistem je uspeo da izvuče oko 1 kilogram litijum fosfata koristeći otprilike 76 kilovata energije, uz gasove hidrogen i hlor kao nusprodukte. Voda koja se koristi takođe može biti korišćena u fabrikama za desalinizaciju i od nje se dobiti čista pijaća voda.

Litijum dobijen na ovaj način sadrži druge supstance samo u jedva primetnim tragovima, što je čini dovoljno homogenom da bude korisna fabrikama u proizvodnji litijumskih baterija.

Još nije dovoljno istražena tematika i ne zna se koliko bi ovakav pristup bio efektivan u masovnoj proizvodnji. Posebno što se pri dobijanju litijuma koristi još jedan redak mineral lantanum.

Autor: redportal.rs

#Hemijska rekcija

#Litijum

#Litijumske baterije

#kopanje rude

#more

#okean

#ruda