Narkomafija decenija se dovijala kako da daleko od očiju policije krijumčare i prodaju drogu

Narkomafija decenija se dovijala kako da daleko od očiju policije krijumčare i prodaju drogu. Koristili su razne komunikacijske kanale i uvek su birali one za koje su mislili da ćeim biti najsigurniji.

U njihovim tehnološkim alatima u početku su bili fiksni telefoni i pejdžeri, kasnije posebni modeli mobilnih telefona, a danas "dark veba" i aplikacija ANOM, koju je konstruisao FBI i koji je koristila grupa Veljka Belivuka.

Foto: Pixabay.com

Paralelno sa prilagođavanjem sredstvima komunikacije menjao i dilersko-narkomanski rečnik. Svaki period nosio je posebne sinonimi za drogu, način preuzimanja ili mesto sastanka.

Danas, uz mnoštvo mračnih i tajnih aplikacija, možemo teško da zamislimo kako se droga prodavala od kuće preko fiksnog telefona ili pejdžera. Kasnije su obazrivo prešli na mobilne telefone, mada se deo njih brzo vratio na fiksne jer su smatrali da njih policije manje prisluškuje nego mobilne.

Fama prisluškivanja mobilnih telefona razbijena je kada su 2003. godine isplivali prvi transkripti prisluškivanih razgovora između dilera. Ovaj deo sudske istrage ugledao je svetlost dana na suđenju grupi Željka Maksimovića Make, optuženoj pred Specijalnim sudom za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

Presretnute SMS poruke Grupe Amerika, čiji je Maka bio član, i to tokom šverca kokaina iz Južne Amerike za Evropu otkrile su tajni jezik krijumčara. Komunikacija između njih se svodila na jezik sastavljen od šifri i slenga, sa seksualnom konotacijom. Saradnike i drogu nazivaju damama, prijateljicama, ženama ili kurvama. Za kilogram kokain pišu "ugovor", a novac "papirima". Ovako je izgledao deo kumunikcije:

- Pripremi prijateljice, ovde u P (Poljskoj) - piše Zoran Jakšić šefu grupe Miletu Miljaniću.

- Ne brini ništa. Ti znaš da kad se radi o seksu diskrecija je zagarantovana, barem sa naše strane – odgovorio je šef kad su isporučivali 23 kilograma kokaina u Poljsku.

U to vreme vrlo cenjene su bili modeli "nikije". Da su "Amerikaci" koristili njih ne bi bilo transkripta na suđenju. Ovi modeli mobilnih telefona nisu mogli da se lociraju ni preko GPS-a. Grupa Darka Šarića uspevala je da izbegne prisluškivanja upravo zahvaljujući starim "nokijama". Prvenstveno modelu 1100, koji je godinama unazad prestao da se prozvodi, pa je na tržištu, imao astronomsku cifru. Ovaj model telefona mogle su da obezbede samo jake grupe.

Foto: E-Stock/Đenka

A kako su funkcionisali ostali preprodavci droge preko mobilnih telefona može se videti i iz transkripta prisluškivanih razgovora grupe iz Novog Pazara. Oni su upotrebljavali termine "cena registracije" (cena droge), "procenti od registracije", "kupovina pršute"...

- Poslao sam ti dva petla. Moraš odmah i da napraviš ulaz i izlaz za dva vozila - stoji u transkriptu, a u prevodu "posalo sam ti dva kilograma heroina, odmah ih podeli na pola i pošalji kupcima".

Ipak, da bi izbegli hapšenje dileri su često menjali mobilne telefone i kartice. Kartice bi koristili po nekoliko dana a potm ih sekli i bacali. Koliko su dileri bili obazrivi pokazuje i podatak da je "zemunski klan" ima čoveka (Miladina Suvajdžića-Đuru Mutavog) čiji je glavni zadatak bio da kupuje i menja mobilne telefone i kartice da im policija ne bi ušla u trag.

Po istom modusu radili je i ulična mreža. Lokalni dileri su često menjali telefonske aparate i kartice. Preprodaja se odvijala iz ruke u ruku. I tako su pokušavali da umaknu policiji.

Sa tehnološkim razvojem dolaze i novi alati narkomafije. Izlaz su preprodavci narkotika prvo pronašli u društvenim mrežama a kasnije i u posebnim mobilnim aplikacijama za enkriptovsnu komunikaciju.

Instagram se pokazao kao dobar kanal za dilere. Na prvom mestu jer ne zahteva lične podatke za kreiranje naloga. Dileri, svakako gase profile na sedam dana, a mušterije privlače uz skrivene heštegove.

Fejsbuk se, takođe, koristi u širokim masama. Ova društvena mreža nudi mogućnost komunikacije u zatvorenim grupama čiji sadržaj mogu da vide samo članovi. Uz korišćenje dopunskih stavki, grupe mogu biti potpuno van domašaja policije i tužilaštva. Naravno, administrator grupe je diler.

Foto: Ria Novosti

Onda dolazimo do još naprednijeg alata - aplikacija za enkriptovanu komunikaciju. To su aplikacije za iOS, Android i Vindoustelevone koje štite od presretanja. U početku su se o aplikacija koristile Viber i Vacap, a potom su dileri pobegli na Telegram, Vickr i Signal. Telegram je i dalje u igri ali je stekao „loš las“ jer su ga koristili islamisti i zlostavljači dece. Tu je Skaj.

Pandemija koronavirusa donela je novu komunikaciju u najnižem lancu prodaje droge. Dileri su se okrenuli internetu tako da je buknula prodaja na „dark vebu“. Ovaj termin se odnosi na portale na enkriptovanoj mreži, koji se ne mogu naći na tradicionalnim pretraživačima. Prema procenama internet provajdera, za tri meseca primene ovog načina kupoprodaje droge promet je porastao čak pet puta. Samo potražnja za kokainom na „mračnom internetu“ je porasla za 1.000 odsto!

Autor: novosti.rs

#Kriminalci

#kriminal

#mafija

#narkodileri

#tehnologija