Bizaran predlog republikanca iz Teksasa

Kako prenosi Blic, republikanski kongresmen iz Teksasa Lui Gomert upitao je višeg zvaničnika američke vlade da li bi izmena mesečeve orbite oko Zemlje, ili Zemljine orbite oko Sunca, moglo biti rešenje za klimatske promene.

Bizarno pitanje nije bilo upućeno nekome iz američke svemirske agencija NASA ili Pentagona, već zvaničniku šumske službe tokom saslušanja komiteta za resurse u Predstavničkom domu Kongresa u utorak.

Razgovarajući sa Dženifer Eberlin, pomoćnicom zamenika šefa američke Šumarske službe, Gomert je zapitao da li bi bilo moguće izmeniti orbitu Meseca ili Zemlje kao način borbe protiv klimatskih promena.

- Razumem iz onog što je ispričano… da veoma želite da radite na pitanju klimatskih promena – rekao je Gomert, dodajući da mu je bivši direktor NASA-e jednom rekao da se orbite Meseca i Zemlje menjaju.

- Znamo da je bilo značajne solarne aktivnosti... Postoji li išta što Nacionalna šumska služba ili Biro za upravljanje zemljištima mogu da urade da izmene putanju mesečeve orbite, ili Zemljine orbite oko Sunca? To bi očigledno imalo duboke posledice na našu klimu – istakao je.

Eberlin je uzvratila da bi morala da ga isprati u vezi toga, odnosno razmotri navedeno.

- Ako vi shvatite način na koji vi u Šumarskoj službi možete napraviti takvu promenu, voleo bih da znam za to – rekao je Gomert.

Iako se činilo da je u potpunosti ozbiljan, neki posmatrači smatraju da je Gomert težio da izrazi uverenje da su klimatske promene fenomen prirodnih izmena orbita nebeskih tela, pa da bi bilo koji drugi napori da se to reši bili uzaludni, napominje Gardijan.

Autor: blic.rs / redportal.rs

#pomeranje orbite

#promena orbite

#republikanac teksas

#republikanci klimatske promene