Ove godine pobedili na rekordnom broju takmičenja iz nekoliko predmeta i vannastavnih aktivnosti

GRADIŠKA: Učenici Osnovne škole Vasa Čubrilović iz Gradiške pobedili su ove godine na rekordnom broju takmičenja iz nekoliko predmeta i vannastavnih aktivnosti.

Najnoviji uspeh je 1. mesto na Regionalnom i 2. na Republičkom takmičenju iz istorije na temu Kultura sećanja i pamćenja.

Učenici 8. razreda Filip Misimović, Anja Vujić i Milica Borković, zajedno s nastavnicom Milicom Golić, svoj takmičarski rad posvetili su znamenitoj gradiškoj porodici Čubrilović.

- Za izbor teme imali smo mnogo razloga. Članovi ove porodice su naučnici, istoričari, prosvetari, medicinari, koji su dali veliki doprinos napretku naše sredine. Po Vasi je naša škola dobila ime, a njegov brat Veljko, učitelj i prosvetitelj, bio je učesnik Sarajevskog atentata i svoje ime upisao među besmrtne srpske heroje - kazala nam je nastavnica Milica Golić, rekavši da su učenici veoma predano radili na pripremi teme.

Ona takođe naglašava da su u 12 slajdova, rečima, fotografijama, dokumentima i video-snimcima, prikazali najvažnije događaje iz života porodice Čubrilović.

- Na osnovu uspeha na takmičenjima i pohvala istoričara koji su ocenjivali naš rad shvatili smo da je veliki trud adekvatno vrednovan. Verujemo da smo time doprineli shvatanju uloge porodice Čubrilović u našoj istoriji - izjavila je Milica Golić za Srpsku info.

Inače, nedavno je u Gradiški, u produkciji Zavičajnog muzeja, snimljen dokumentarno-igrani film Učitelj u lancima posvećen Veljku Čubriloviću. Nagrađeni učenici kažu da je i to pozitivno uticalo na njihovo opredeljenje za temu i pomoglo jednostavnijem shvatanju uloge Veljka, Vase, Stake, Branka i ostalih Čubrilovića u istoriji Gradiške.

Od ostalih rezultata na takmičenjima u ovoj uglednoj ustanovi podsećaju na uspehe iz informatike, srpskog jezika, veronauke i drugih predmeta.

Stefan Golub, učenik 8. razreda, pobednik je Opštinskog takmičenja iz informatike, a na Regionalnom je zauzeo 2. mesto. Njegov vršnjak Marko Radonić je 2. iz istog predmeta na Opštinskom takmičenju. Andrej Lakić, učenik 7. razreda, osvojio je 2. mesto iz srpskog jezika na Opštinskom takmičenju.

Minja Brkić, učenica 8. razreda, pobedila je na Opštinskom takmičenju u recitovanju. Vredne uspehe na opštinskim i regionalnim takmičenjima postigli su i učenici Katarina Škorić 7. mestom iz veronauke na Opštinskom, a Marko Radonjić 10. mestom na Republičkom takmičenju iz informatike.

U radu sa učenicima istakli su se nastavnici: Milica Golić, Vesna Milinović, Slađana Drinić, Nenad Pećo i Nikolina Gvozden.

Autor: Milan Pilipović

#Gradiška

#istorija

#osnovci

#uspeh osnovaca