Bio je prvi vakcinisani Srbin čija je vizija bila jaka i moderna Srbija 😍

Knez Mihailo Obrenović bio je sin knjaza Miloša Obrenovića i kneginje Ljubice. Imao je starijeg brata Milana koji je vladao veoma malo neposredno pre Mihailovog dolaska na vlast.

Po abdikaciji kneza Miloša Obrenovića bio maloletan, pa je umesto njega vladalo namesništvo u sastavu: Jevrem Obrenović, Toma Vučić Perišić i Avram Petronijević. U buni koju je predvodio Toma Vučić Perišić knez Mihailo je zbačen sa prstola. Nakon zbacivanja je putovao Evropom i oženio se groficom Julijom Hunjadi.

Umesto mladog kneza Mihaila Obrenovića na vlast dolazi knez Aleksandar Karađorđević, ali na Svetoandrejskoj skupštini 1859. dolazi do smene i knez Mihailo se vraća na presto Srbije.

Kada je došao po drugi put na vlast imao više iskustva u diplomatiji i upravljanju državom. Knez Mihailo je uklonio sve ostatke osmanlijske vlasti iz Srbije, tako da je naredio i rušenje Stambol kapije koja je Turcima služila za vešanje pobunjenika.

Knez Mihailo je bio i prva vakcinisana osoba u Srbiji, jer je knez Miloš naredio lekaru da vakcinišu Mihaila od velikih boginja, budući da su njegovi brat i sestra umrli od ove bolesti.

Bio je jedan od inicijatora izgradnje Narodnog pozorišta, a trg ispred njega se zvao Pozorišni trg.

Sa Slovenkom Marijom Berghauz ima jednog vanbračnog sina Velimira Mihaila Teodorovića

Glavni organizatori i izvršioci ubistva u Košutnjaku 1868. su bili braća Radovanovići koji su time želeli da se osvete zbog robije svoga brata Ljubomira Radovanovića. Kosta Radovanović je glavni izvršilac ubistva. Neposredni pomagači u ubistvu su bili Pavle Radovanović, Lazar Marić, i Stanoje Rogić.

U toku pokušaja bega spazila ih je patrola i uhapsila ih. Zaverenici su streljani u ponoć na Karaburmi, a u čitavoj Kneževini je bila velika žalost. Među optuženima su bili i Nenadovići, rodbinski povezani sa Karađorđevićima i Pavlom Radovanovićem.

Mesto pogibije kneza Mihaila u Košutnjaku nalazi se nedaleko od Hajdučke česme. Sahranjen je u Sabornoj crkvi.

Ulica knez Mihailova je danas najprometnija ulica u Beogradu, a prostor ispred njegovog spomenika omiljeno sastajalište Beograđana. ☕🍵

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Obrenovići

#atentat

#knez mihailo