Muškarce očekuje SPERMAGEDON ☠

U poslednjih nekoliko godina videli smo pravu malu erupciju naslova o enormnom padu broja spermatozoida kod muškaraca, sa crnim predviđanjima sveopše ljudske neplodnosti - pa čak i izumiranju u bliskoj budućnosti. Da li su spermatozoidi zaista pred izumiranjem? Da li je uticaj zagađenja okoline zaista toliko oborio plodnost kod muškaraca da ćemo uskoro imati dramatičan pad u populaciji?

Najverovatnije, ne. Sudeći bar prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Human Fertility.

Prema doktorki Šana H. Svon, koja je vodeći reproduktivni epidemiolog sa Ikan škole medicine sa Univerziteta Mount Sinai, glavni krivac za dramatični pad broja spermatozoida je hemikalija koja pripada grupi ftalata (phthalates) koja se koristi u stotinama produkata i proizvoda - u svemu od pakovanja, preko igrački za decu pa sve do farbi za kosu.

Ipak, nisu svi ubeđeni podacima koji su proizašli iz njene analize objavljene 2017. godine. U skorašnjoj studiji, interdisciplinarni tim istraživača sa Univerziteta Harvard, Univerziteta Columbia i Univerziteta Adelaide ponovo je pregledao podatke rada iz 2017. godine i izneo novu interpretaciju.

Ukratko, njihov argument se bazira na tome da broj spermatozoida veoma varira u prirodi, i da ne znamo sa sigurnošću šta spada u "optimalni" broj. Kako navode:

Podaci koji sačinjavaju rad objavljen 2017. godine, jednostavno demonstriraju da broj spermatozoida varira od tela do tela, preko ekološkog konteksta i vremenskog perioda.

Određeni ljudi će imati visok broj spermatozida, drugi će imati manji, mnogi će biti negde između. Po njima, ovo je normalno i broj spermatozoida nije indikator zdravlja, niti se podrazumeva kao indikator visoke plodnosti.

"Normalan" broj spermatozioida se kreće od 15 do 250 miliona spermatozoida po mililitru sperme, dok niskim se smatra sve manje od 15 miliona spermatozoida po mililitru. Ipak, ne postoji nikakav dokaz koji jasno potvrđuje proporcionalnu korelaciju između broja spermatozoida i veće plodnosti. Tj. kada broj spermatozoida dostigne relativno prosečan broj, nivo plodnosti se uravnoitežuje i više sperme ne povećava šansu za brže ili lakše začeće.

pročitajte još

Mitovi o PLODNOSTI 😶

Broj spermatozoida takođe zavisi, kontekstualno, od mnogo stvari - uske pantalone, vruća kupka, skora bolest, pa čak i doba godine može uticati na broj spermatozoida da drastično varira. Upravo zbog toga, jednokratno merenje je poprilično nepouzdan način da se oceni nečija plodnost tokom celog života.

Ova poslednja u nizu dekonstrukcija narativa nije nimalo kraj šire debate koja je potrebna u kontekstu plodnosti i broja spermatozoida kod muškaraca u 21. veku. Koliko naučnika kritikuje ovu hipotezu, toliko postoji i njih koji će je braniti do kraja.

Autor: redportal.rs

#Pad broja spermatozoida

#Pad plodnosti

#Zapad

#izumiranje

#kritika

#medicina

#muškarci

#plodnost

#sperma

#spermatozoidi