Ruši se stari Branko Radičević

KOSOVSKA MITROVICA: Raščišćavanje terena i rušenje postojećih objekata započeto je u Mitrovici tokom jučerašnjeg dana, u okviru prve faze projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta. Ceo projekat finansira Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako prenosi portal Kossev, reč je o prvoj fazi, odnosno pripremi terena za izvođenje radova, Nakon toga, uveravaju, stvoriće se uslovi za planiranu realizaciju druge faze i izgradnju samog objekta.

Kako objašnjava direktor Kancelarije za KiM Petar Petković:

Rebalansom budžeta odvojena su sredstva za prvu fazu, koja podrazumeva rušenje i pripremu terena, a potom krećemo u izgradnju. Ovo je samo još jedan pokazatelj da država brine o svom narodu na Kosovu i Metohiji i da ulažemo u budućnost naše dece.

Kada zgrada bude gotova, unutar nje biće smešteni Prirodno-matematički fakultet, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet i zgrada Rektorata. Ukupna površina objekta iznosiće 10.500 metara kvadratnih, na 4 sprata sa podrumom i galerijom - najsavremenije opremljena.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je jedina visokoškolska ustanova na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i u potpunosti funkcioniše u srpskom sistemu obrazovanja. Univerzitet je u 2019. godini brojao 7.354 studenta, kao i 829 nastavnika i 335 nenastavnog osoblja.

Autor: kossev.info

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Mitrovica

#Nova zgrada

#Visoko obrazovanje

#fakultet

#kosovska mitrovica

#obrazovanje

#sever

#srpska škola

#studenti

#univerzitet