Kako će alkohol delovati na vas zavisi od pola, doba starosti, metabolizma, telesnoj težini konzumenta, vrsti alkohola

U Velikoj Britaniji u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena je četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju a dopušteno je 0,8 promila, mnogo više nego kod nas. To govori da posle noćne pijanke, alkohol se zadržava više sati u organizmu i mnogi vozači nisu spremni da sednu za upravljač automobila, a veruju da jesu!

Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja Roud Rispekt analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju  pa je dala preporuke koliko biste trebalo da sačekate posle pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.

Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrežnjenje i pripiti sedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat posle konzumacije pića. O opasnostima alkohola u vožnji ne treba trošiti reči. Veliki broj poginulih u saobraćaju stradali su zbog nesreća u kojima su akteri vozači pod uticajem alkohola.

Kako će alkohol delovati na vas zavisi od pola, doba starosti, metabolizma, telesnoj težini konzumenta, vrsti alkohola, o tome šta ste jeli pre pijenja, od nivoa stresa kojem ste izložen. Ali, u proseku preporučeno vreme čekanja izgleda ovako:

Čaša vina

Jedno piće – 3.5 sata, dva – 7 sati, tri  – 10.5 sati, četiri – 14 sati

Čašica žestokog pića

Jedno piće – 1.5 sat, dva – 3 sata, tri– 4.5 sata, četiri – 6 sati

Pivo

Jedno piće – 2.5 sata, dva – 5 sati, tri– 7.5 sati, četiri – 10 sati.

Autor: redportal.rs

#alkohol

#organizam

#pivo

#vino

#žestoko piće