Obe stranke saglasne za zauzimanje tvrde linije u odnosima sa Kinom

Senat američkog Kongresa odobrio je, sa 68 glasova "za" i 32 "protiv", obiman zakonski paket, težak više od 190 milijardi dolara, namenjen jačanju sposobnosti zemlje da konkuriše kineskim tehnologijama.

Opredeljenost za zauzimanje tvrde linije u odnosima sa Kinom jedna je od retkih stvari oko koje su saglasne dve stranke u duboko podeljenom američkom Kongresu, koji, uz tesnu većinu, kontrolišu demokrate predsednika Džoa Bajdena, navodi Rojters.

Zakonom se, pored 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije, predviđa zasebno odobravanje 54 milijarde dolara troškova za povećanje proizvodnje i istraživanja u oblasti poluprovodnika i telekomunikacione opreme, uključujući i dve milijarde dolara za proizvodnju čipova koje koriste proizvođači automobila.

Foto: AFP

Predlog zakona sadrži niz drugih odredaba koje su vezane za Kinu, a među kojima je i zabrana preuzimanja aplikacije društvene mreže TikTok na vladinim uređajima i blokiranje kupovine dronova koje proizvode i prodaju kompanije iza kojih, kako se navodi, stoji kineska vlada.

Pored toga, predviđa se omogućavanje tajvanskim diplomatama i vojnim predstavnicima isticanje zastave i nošenje uniforme dok su na službovanju u SAD.

Takođe se predviđa uvođenje novih obavezujućih sankcija prema kineskim entitetima koji se povezuju sa sajber napadima u SAD ili krađom američke intelektualne svojine od američkih firmi, itd.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.Kineski parlament izrazio je "snažno ogorčenje i odlučno protivljenje" donošenju takvod zakona u SAD. U saopštenju kineske skupštine se navodi da američki zakon pokazuje "paranoičnu iluzornu želju da bude jedini pobednik" i da iskrivljuje izvorni duh inovativnosti i konkurentnosti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo danas SAD da obustave donošenje takvog paketa zakona."SAD ne bi trebalo da se prema Kini ponašaju kao prema izmišljenom neprijatelju", izjavio je Vang Venbing, portparol Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da su Sjedinjene Države same sebi najveći neprijatelj, prenosi britanska agencija.

Dodao je da Peking apeluje na Vašington da zauzme ispravan stav i izbegne dalje narušavanje ukupnih kinesko-američkih odnosa i saradnju u važnim oblastima.Navedeni američki Nacrt zakona mora da prođe i u Predstavničkom domu da bi bio poslat Bajdenu da ga potpiše.

Autor: Tanjug

#SAD

#Tehnologije

#Trka

#kina